Παντρευόμαστε για να χωρίσουμε... 

Αυτό είναι το συμπέρασμα που εύκολα μπορεί να βγάλει κάποιος κοιτάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η αυξητική τάση των διαζυγίων που συνδέεται για πολλούς με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, το 2017 έφτασε στο "κόκκινο". 

Οι αποφάσεις που εκδόθηκαν στα Πρωτοδικεία της χώρας έφτασαν τις 19.910, έναντι των 11.013 το 2016, παρουσιάζοντας μία αύξηση του 74,2%. Η Πάτρα και η ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτήν δεν αποτελεί εξαίρεση στο φαινόμενο. 

Σίγουρα βέβαια το γεγονός ότι δεν είχαν γίνει στο α' εξάμηνο του 2016 δίκες λόγω της μεγάλης αποχής που είχαν πραγματοποιήσει τότε οι δικηγόροι, έχει παίξει ρόλο στην αύξηση αυτού του ποσοστού των διαζυγίων το 2017, ωστόσο, ο χωρισμός ανάμεσα στα παντρεμένα ζευγάρια είναι ένα θέμα που τείνει να γίνει κανόνας από εξαίρεση. 

Το patrasevents.gr μίλησε με δύο γνωστούς δικηγόρους της Πάτρας που ζουν στην επαγγελματική τους καθημερινότητα το όλο θέμα, τον Τάσο Σπηλιόπουλο και τον Κωνσταντίνο Κανελλάκη, ζητώντας από αυτούς να μας πουν αν πράγματι η έξαρση των διαζυγίων, είναι ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση και στην αχαϊκή πρωτεύουσα. 

Ο Τάσος Σπηλιόπουλος τονίζει συγκεκριμένα: "Είναι κάτι που ισχύει. Τόσο από προσωπική γνώση, όσο και από την καθημερινή μου εμπειρία στα ακροατήρια η αύξηση στα διαζύγια και γενικότερα στις διαφορές λόγω της διακοπής της έγγαμης συμβίωσης είναι ιδιαίτερα μεγάλη την τελευταία διετία. 

Οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν τα ζευγάρια στο χωρισμό είναι δύο: Η κρίση των αξιών που βιώνουμε μαζί με την οικονομική κρίση και ο δεύτερος σαφέστατα είναι η ίδια η οικονομική κρίση. Η φτώχεια φέρνει γκρίνια λέει ο λαός και ως εκ τούτου η μείωση των εισοδημάτων συμβάλει σοβαρά στην κρίση των σχέσεων και στη διάλυση των οικογενειών". 

Κωνσταντίνος Κανελλάκης

Όλα του γάμου δύσκολα και στην Πάτρα - Χωρίζουμε εικονικά, συναινετικά και μάλλον ώριμα!

Η τάση των χωρισμών τη 10ετία στο 45,8%

Η έξαρση του φαινομένου των διαζυγίων δεν είναι πάντως ένα ζήτημα που αφορά απλά και μόνο το 2017. Ο  Κωνσταντίνος Κανελλάκης τονίζει πάνω στο θέμα: "Η αύξηση της τάξης του 74,2%, οφείλεται αφενός στην αποχή των δικηγόρων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, η οποία επέφερε λιγότερες αιτήσεις διαζυγίων και συνεπακόλουθα λιγότερες δικαστικές αποφάσεις, αφετέρου στην εν γένει αυξητική τάση των χωρισμών της τελευταίας δεκαετίας, η οποία ανέρχεται στο 45,8%. 

Δυστυχώς, η οικονομική κρίση, ενώ θα περίμενε κανείς να συσπειρώσει τα ζευγάρια, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Στη δικαστηριακή πρακτική γνωρίζαμε ότι τα οικονομικά προβλήματα είναι σημαντικός παράγοντας, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνουν πλέον τα στατιστικά στοιχεία". 

Αύξηση και των λεγόμενων εικονικών διαζυγίων

Βέβαια σε αυτά τα ποσοστά των διαζυγίων θα πρέπει να λάβει υπόψη του κανείς ότι υπάρχει και μία ιδιαίτερη κατηγορία που σχετίζεται άμεσα με την κρίση και αφορά τα εικονικά. "Ζευγάρια προχωρούν σε συναινετικά κυρίως διαζύγια για να αποφύγουν την αυξημένη φορολογία, να πετύχουν διαγραφή των χρεών τους ή για να λάβουν επιπλέον επιδόματα" τονίζει ο Τάσος Σπηλιόπουλος, ενώ την κατηγορία αυτή εντοπίζει και ο Κωνσταντίνος Κανελλάκης. 

"Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν και τα αποκαλούμενα «λευκά διαζύγια», τα διαζύγια δηλαδή που έχουν τα χαρακτηριστικά εικονικότητας, ώστε να ξεπεραστούν νομικοί σκόπελοι για την ένταξη στο Ν. 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη) ή να περιοριστεί η ρευστοποιήσιμη περιουσία". 


Το μόνο θετικό από την έξαρση του φαινομένου

Όσο για το τι τύπου διαζύγια είναι αυτά που εκδίδονται στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή; "Το καλό είναι ότι ως επί το πλείστον πρόκειται για συναινετικές λύσεις" τονίζει ο Τάσος Σπηλιόπουλος, ενώ ο Κωνσταντίνος Κανελλάκης προσθέτει πάνω σε αυτό:

"Η αύξηση των συναινετικών διαζυγίων, ελπίζουμε σε συνδυασμό με πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις κοινής επιμέλειας των τέκνων να καταδεικνύει ότι πλέον τα χωρισμένα ζευγάρια δείχνουν μεγαλύτερη ωριμότητα στη διαχείριση των διαφορών τους και στην ανατροφή των τέκνων τους, χωρίς εντάσεις και διαπληκτισμούς".