Η γιαγιά που πωλούσε πασουμάκια χωρίς άδεια. Η ηλικιωμένη γυναίκα που είχε βγει στην λαϊκή αγορά για να πουλήσει χόρτα.

Είναι ειδήσεις που έχουν τραβήξει το φως της δημοσιότητας και έχουν κάνει αίσθηση μετά τις καταγγελίες που έγιναν εις βάρος τους, στέλνοντας τους στο αστυνομικό τμήμα, με την κοινή γνώμη να ξεσηκώνεται. 

Είναι όμως και εικόνες που υπάρχουν γύρω μας. Αρκεί να πάει κανείς μια βόλτα στις λαϊκές αγορές της Πάτρας. Εκεί θα δει γιαγιάδες ή ακόμα και παππούδες να βρίσκονται σε κάποια απόμερη γωνία, χωρίς πάγκο, καθισμένοι σε ένα πεζούλι να πουλάνε διαφόρων ειδών αγαθά. Χόρτα, μέλη, τσάι του βουνού, αυγά έως και διάφορα χειροποίητα πράγματα, σταυρουδάκια και φυλακτά. 

Πρόκειται για τις...  ίδιες γιαγιάδες που ξεσήκωσαν την κοινή γνώμη με τις συλλήψεις τους. Γιαγιάδες και ηλικιωμένοι άνθρωποι που παρά τα τόσα χρόνια της επαγγελματικής τους ενασχόλησης δεν κατάφεραν να βγουν στη σύνταξη και να παίρνουν έστω και ένα μικρό ποσό για να μπορούν να επιβιώσουν. Ή παίρνουν τόσο λίγα χρήματα ως σύνταξη που δεν τους φτάνουν για να ζήσουν.

Αναγκαστικά βγαίνουν έτσι στην λαϊκή αγορά και στο παζάρι. Οι περισσότεροι από τους ηλικιωμένους αυτούς που συναντάμε στις λαϊκές  ασφαλώς και δεν έχουν άδεια. Στην Πάτρα, όμως, ευτυχώς οι μικροπωλητές και οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές δεν έχουν προχωρήσει πότε σε κάποια τέτοια καταγγελία σαν και αυτές που είχαν σαν αποτέλεσμα να οδηγήσουν τις δύο γιαγιάδες που είδαμε στις τηλεοράσεις στο αστυνομικό τμήμα. 

Οι παραγωγοί, όπως λένε στις συζητήσεις τους, δεν ενοχλούνται από τέτοιους "ανταγωνιστές". Αντίθετα κατανοούν ότι πρόκειται για περιπτώσεις που προέρχονται από φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και δείχνουν κατανόηση. Άλλωστε, το να βγάλει κανείς άδεια πλέον για να πωλήσει στην λαϊκή αγορά, με όλα αυτά τα χαρτιά που χρειάζονται και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες από τις οποίες πρέπει να περάσουν, μόνο εύκολο δεν είναι. 

Δυσκολεύονται και οι ίδιοι. Εξάλλου, οι όροι και οι προϋποθέσεις που υπάρχουν πλέον θα οδηγούσαν έτσι και αλλιώς αυτές τις γιαγιάδες στον αποκλεισμό στο να εμπορεύονται τα προϊόντα τους νόμιμα. Και όλα αυτά στις λαϊκές αγορές που χρειάζονται να διατηρήσουν την παράδοση που κουβαλούν μέσα τους εδώ και αιώνες, δίνοντας πρόσβαση σε όλους τους παραγωγούς και τους μικροπωλητές. Από εκεί άλλωστε προέρχεται και η αυθεντικότητα του παζαριού.