Παλιό, αλλά καλό... 

Η Πειραϊκή Πατραϊκή δεν ήταν απλά και μόνο ένα εργοστάσιο που μεγαλούργησε στην Πάτρα και έδινε εργασία σε εκατοντάδες εργαζόμενους αυτής της πόλης. Την εποχή της ακμής της αποτέλεσε έναν βιομηχανικό κολοσσό που είχε απλώσει τα δίχτυα του σε όλα τα Βαλκάνια και είχε εγκαταστάσεις και εκτός Πάτρας. 

Ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας βάμβακος και έτοιμων ενδυμάτων της Ελλάδος, ενώ το σλόγκαν της ήταν χαρακτηριστικό: "Ντύνει, στολίζει, νοικοκυρεύει". Σε μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις της στο Μεγάλο Πεύκο γυρίστηκε και μία από τις καλύτερες και πιο εμπορικές ταινίες του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου, με πρωταγωνιστές το ζευγάρι που εκείνη την εποχή μεσουρανούσε στα περιοδικά και στις εφημερίδες.

Ο λόγος για την "Κόρη την σοσιαλίστρια" (1966) μία ταινία παραγωγής της Δαμασκηνός - Μιχαηλίδης, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αλέκου Σακελλάριου και πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και στον ρόλο του βιομηχάνου τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. 

Το εργοστάσιο αυτό ήταν ότι πιο σύγχρονο υπήρχε εκείνη την εποχή στον τομέα του και έγινε διάσημο και για τα προϊόντα που παρήγαγε, αλλά και για την "συμμετοχή" του σε αυτή την ταινία. 

Η ταινία αντικατόπτριζε τις εργατικές  κινητοποιήσεις εκείνης της εποχής, αλλά και το πολιτικό πνεύμα που επικρατούσε. Το εργοστάσιο στο Μεγάλο Πεύκο είναι πλέον εγκαταλειμμένο, όπως και τόσα άλλα κτίσματα του πρώην βιομηχανικού κολοσσού.

Δείτε το ενδιαφέρον βίντεο της Up Drones:


Το εγκαταλελειμμένο ιστορικό εργοστάσιο - σκηνικό της Πειραϊκής Πατραϊκής στο Μεγάλο Πεύκο