Στην ανάγκη η έκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας - Patras IQ να επεκταθεί και να αγκαλιάσει την Ευρώπη, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση της έκθεσης που πραγματοποιείται στους χώρους του νέου λιμανιού της Πάτρας.

Επίσης, η κ. Αναγνωστοπούλου είπε ότι «το Patras IQ είναι η επιτομή της συνεργατικότητας, της αλληλεγγύης και της αλληλεξάρτησης θεσμών, φορέων και δομών, ενώ κανένας δεν προσπάθησε να είναι πάνω από τον άλλον» προσθέτοντας ότι «τα υπουργεία Παιδείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης πρόσφεραν το θεσμικό πλαίσιο, ανέβασαν δηλαδή το Patras IQ σε εθνικό επίπεδο». 

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «με τις συνεργασίες που κάνουμε σε υψηλό επίπεδο και σε επίπεδο Ευρώπης μας προσφέρεται ένα μεγάλο πεδίο για να εκτιναχθεί το Patras IQ σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή να γίνει ένα ευρωπαϊκό γεγονός και θεωρώ ότι μπορούμε να το πετύχουμε, αρκεί να συνεργαστούμε ακόμα παραπάνω». 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η Σία Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι «η χώρα μας από το 2014 μέχρι σήμερα έχει ανέβει τρεις θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη στις καινοτόμες επιχειρήσεις και είναι στην ίδια θέση με τη Γαλλία». 

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, «δείχνει τη δυναμικότητα των ιδρυμάτων μας, αλλά και το οι επιχειρήσεις άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι για να είναι ανταγωνιστικές, πρέπει να συνεργάζονται στενά».

Ακόμη η Σία Αναγνωστοπούλου είπε ότι «τα ακαδημαϊκά μας ιδρύματα εδώ και χρόνια κάνουν μία σπουδαία δουλειά και αυτή η σπουδαία δουλειά πρέπει να φανεί προς όφελος της κοινωνίας, για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και αυτό είναι το σημαντικό».


PATRAS IQ 2019 | Κεντρική Εκδήλωση – Τελετή Έναρξης

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής της έκθεσης, αναπληρωτής πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών, Δημοσθένης Πολύζος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το Patras IQ προσπαθεί να πείσει, με όσα μέσα διαθέτει, ερευνητές και επιχειρηματίες να συνεργαστούν επιτέλους με αμοιβαίο όφελος, τόσο για αυτούς, όσο και την ελληνική οικονομία».

Επίσης πρόσθεσε, ότι «προσπαθεί να πείσει νέους και φορείς ότι η λύση βρίσκεται στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στο έντονα ανταγωνιστικό διεθνή στίβο των επιχειρήσεων».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου για τη στήριξη που προσέφερε στο Patras IQ, όταν ήταν αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, όπως επίσης και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλης Μακιός.