Ο υπουργός Άμυνας παραιτήθηκε από επικεφαλής του μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου το οποίο ανέλαβε τη διακυβέρνηση του Σουδάν, μια μέρα μετά την ανατροπή με πραξικόπημα του προέδρου Ομαρ αλ-Μπασίρ.

«Αυτό είναι προς το συμφέρον του έθνους μας…Αυτή η χώρα έχει ένα σπουδαίο λαό και έναν σπουδαίο στρατό», δήλωσε στο σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα στην κρατική τηλεόραση ο Αουφ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι λαός και στρατός θα συνεργαστούν.

Ανακοίνωσε ότι ο γενικός επιθεωρητής των ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγος Αμπντέλ Φάταζ Αμπντελραχμάν Μπουρχάν θα τον αντικαταστήσει στην θέση του επικεφαλής του μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου στο Σουδάν.

Νωρίτερα το συμβούλιο είχε προσπαθήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το πραξικόπημα και την οργή των διαδηλωτών και δήλωσε πως η χώρα θα αποκτήσει κανονική πολιτική κυβέρνηση σε λιγότερο από δυο χρόνια.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της πολιτικής επιτροπής του στρατιωτικού συμβουλίου, ο στρατηγός Ομαρ Ζάιν αλ-Αμπίντιν έδωσε νωρίς την Παρασκευή συνέντευξη Τύπου και απευθύνθηκε προς τους διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους στο Χαρτούμ για να διαμαρτυρηθούν για την επιβολή στρατιωτικού καθεστώς στο Σουδάν.

Με την ανακοίνωση της παραίτησης του Αουφ, αργά την Παρασκευή διαδηλωτές στους δρόμους της πρωτεύουσας Χαρτούμ άρχισαν να πανηγυρίζουν.

«Αυτό που συνέβη είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και κοντά στη βούληση των μαζών και ήρθαμε πιο κοντά στην νίκη», δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς, ένας εκπρόσωπος της κυριότερης οργάνωσης των διαδηλώσεων – της Ένωσης Σουδανών Επαγγελματιών (SPA) -, ο Ρασίντ Σαϊντ.


Χιλιάδες πολίτες στο Σουδάν συνέχισαν να παραμένουν έξω από το υπουργείο Άμυνας στο Χαρτούμ με αίτημα μια πολιτική κυβέρνηση, αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε ο στρατός.