Με το επιχείρημα ότι η εφαρμογή της Σαρία που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον λιθοβολισμό ομοφυλόφιλων έχει σκοπό την... πρόληψη παρά την καταστολή επιχείρησε να απαντήσει το Μπρουνέι στην κριτική που άσκησε ο ΟΗΕ για το βάρβαρο αυτό μέτρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπρουνέι υποστήριξε ότι η εσχάτη των ποινών θα επιβάλεται μόνο μετά από παρουσίαση πολύ ισχυρών αποδείξεων, υποννοώντας ότι ο λιθοβολισμός θα εκτελείται σπάνια.

«Η Σαρία επικεντρώνεται περισσότερο στην πρόληψη παρά στην τιμωρία. Ο στόχος της είναι να εκπαιδεύσει, να σοφρωνίσει και να διαπαιδαγωγήσει» υποστήριξε στην ανακοίνωσή του ο ΥΠΕΞ του Μπρουνέι, Εριγουάν Γιουσόφ.

Κατά τον ίδιο η Σαρία δεν ενοχοποιεί κάποιον επειδή έχει κάποια σεξουαλική προτίμηση ή κάποια συγκεκριμένη πίστη. «Η τιμωρία της απιστίας και της ομοφυλοφιλίας προβλέπεται για τη διαφύλαξη του θεσμού της μουσουλμανικής οικογένειας και ιδίως των γυναικών» πρόσθεσε.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τη διεθνή κοινότητα ο υπουργός Εξωτερικών του Μπρουνέι υποστήριξε, ακόμα, ότι για την καταδίκη κάποιου θα απαιτείται η κατάθεση ως αυτοπτών μαρτύρων δύο ανδρών «υψηλού ήθους».

Η απόφαση του Μπρουνέι να θέσει σε ισχύ όλες τις προβλέψεις της Σαρία από τις αρχές Απριλίου έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή ακόμα και από αστέρες του Χόλιγουντ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της Σαρία με θάνατο τιμωρούνται αδικήματα όπως ο βιασμός, η μοιχεία, η ομοφυλοφιλία, η ληστεία και η προσβολή του Μώαμεθ.

Γυναίκες που θα συλληφθούν να έχουν σχέσεις με άλλες γυναίκες θα τιμωρούνται με 40 ραβδισμούς ή με 10 χρόνια κάθειρξης ενώ οι κλέφτες κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό.