Ο Χρήστος Σαπουντζής είναι ένας ηθοποιός, ο οποίος 25 χρόνια κάνει θέατρο, έχει νιώσει τα πάντα πάνω στη σκηνή.

Εκπαιδευμένος, καλλιεργημένος, επαγγελματίας, υπηρετεί αυτό που επέλεξε να ζήσει.

Πρωταγωνιστεί στο αριστουργηματικό έργο του Άρθουρ Μίλλερ «Το Τίμημα», δίπλα στον Γιώργο Μιχαλακόπουλλο, τη Ρένια Λουιζίδου και τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση. 

Οι διαχρονικές αλήθειες του έργου του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα ζωντανεύουν και φωτίζονται από την ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά της Ιωάννας Μιχαλακοπούλου.

Σε κάθε μεγάλη απόφαση καλούμαστε να πληρώσουμε ένα «Τίμημα». Το αριστουργηματικό έργο του Άρθουρ Μίλλερ μοιάζει να γράφτηκε για τις αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε κι εμείς στην Ελλάδα του σήμερα.

Το Patrasevents,gr μίλησε με τον ταλαντούχο ηθοποιό, Χρήστο Σαπουντζή, ο οποίος αύτες τις ημέρες βρίσκεται στην Πάτρα με την παράσταση "Το Τίμημα" που αναβαίνει στο θέατρο Πάνθεον. Αυθόρμητος και με την αλήθεια που τον διακρίνει, μας απάντησε για το δικό του τίμημα που πληρώνει για τις αποφάσεις του, για την τηλεόραση, το θέατρο και για το κοινό της Πάτρας.  


"Είναι μεγάλη τύχη για ένα ηθοποιό να συμμετέχει σε αυτή την παράσταση"

P.E.: Πρωταγωνιστείτε στο αριστουργηματικό έργο του Άρθουρ Μίλλερ «Το Τίμημα», σε σκηνοθεσία Ιωάννας Μιχαλακοπούλου. Θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για το έργο και τη συνεργασία σας με τους συντελεστές της παράστασης.

Χ.Σ.: Αυτή η παράσταση είναι πραγματικά τύχη για οποιοδήποτε συνάδελφό μου, να δουλέψει Άρθουρ Μίλερ στο σπουδαίο έργο «Το Τίμημα» και να συνεργαστεί με τόσο σπουδαίους ηθοποιούς, όπως είναι ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, η Ρένια Λουϊζίδου και ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. Είναι πραγματικά μεγάλη τύχη να έχει από πίσω έναν παραγωγό όπως είναι ο Γιάννης Κανελλόπουλος. Είναι μια δουλειά που όλα πήγαν ρολόι από την αρχή μέχρι το τέλος. Η συνεργασία μας με την σκηνοθέτιδα Ιωάννα Μιχαλακοπούλου ήταν άψογη, ενώ μεταξύ μας το κλίμα είναι πολύ ανθρώπινο και ευχάριστο. Περάσαμε δυο χρόνια υπέροχα και χαιρόμαστε πάρα πολύ που αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε στην Πάτρα.

Ρ.Ε.: Θα ήθελα να μου μιλήσετε για το δικό σας ρόλο, του Γουόλτερ Φρανζ.

X.Σ.: Ο Γουόλτερ Φρανζ είναι αδελφός του Βίκτωρ Φρανζ και επιτυχημένος χειρουργός, με πάρα πολλά χρήματα, αλλά χωρίς πραγματική αγάπη και χωρίς να είναι ευτυχισμένος ο ίδιος. Μετά από ένα νευρικό κλονισμό, επιστρέφει σε έναν τόπο μνήμης, μια σοφίτα που έμενε ο πατέρας του με τον μικρότερο αδελφό του. Βρίσκονται εκεί για να πουλήσουν ότι έχει απομείνει από τα παλιά τους έπιπλα. Επίσης πηγαίνει εκεί για να ζητήσει μια συγγνώμη, μια συγχώρεση, πάντως δεν τα καταφέρνει, είναι επεισόδια που έχουν πλέον χαθεί…


"Σε όλη μου τη ζωή πληρώνω το τίμημα για αυτό που διάλεξα να κάνω"

Ρ.Ε.: Σε κάθε μεγάλη απόφαση καλούμαστε να πληρώσουμε ένα «Τίμημα». Eσείς έχει χρειαστεί να πληρώσετε το δικό σας τίμημα για τις αποφάσεις σας;

Χ.Σ.: Συνέχεια… η ζωή μου όλη είναι να πληρώνω το τίμημα για αυτό που διάλεξα να κάνω. Με αυτό που διάλεξα να πορευτώ και με τον τρόπο που το κάνω. Στο τέλος οι επιλογές είναι δικές μας!  

Ρ.Ε.: Είστε ευτυχισμένος με τις επιλογές σας;

Χ.Σ.: Είμαι τίμιος με τις επιλογές μου. Η ευτυχία είναι επιλογή και αυτή, αλλά δεν έχουν έρθει οι κατάλληλες συνθήκες. Πάντως έχω περάσει παρά πολύ ευτυχισμένες ημέρες.

Ρ.Ε: Είστε στην Πάτρα. Πείτε μας δυο λόγια για την πόλη μας και το κοινό της.

X.Σ.: Έχω ξανάρθει πολλές φορές στην Πάτρα, αλλά πάντα σε καλοκαιρινές παραστάσεις, είναι η πρώτη φορά που παίζω εδώ αυτή την εποχή. Δυστυχώς στην πόλη σας έρχομαι πάντα για λίγες ημέρες και δεν προλαβαίνω να δω και πολλά. Ίσως να φταίω και εγώ που δεν βγαίνω πολύ. Πάντως περνάω καλά εδώ! Το κοινό της Πάτρας μας έχει τιμήσει σε κάθε παράσταση όπως και τώρα. Κάποιες φορές έχει γίνει και το αδιαχώρητο σε παραστάσεις στο Αρχαίο Ωδείο. 


"Η τηλεόραση εμένα δεν μου πάει! Το δοκίμασα, το είδα … οk!"

Ρ.Ε.: Στο παρελθόν έχετε συμμετάσχει σε τηλεοπτικές σειρές. Πώς βλέπετε την τηλεόραση σήμερα και, κυρίως, σε επίπεδο σήριαλ;

Χ.Σ.: Εγώ κάποια στιγμή πλήρωσα το τίμημα της τηλεόρασης, μου έφαγαν πολλά χρήματα, έκτοτε σταμάτησα να κάνω τηλεόραση και σταμάτησε να με ενδιαφέρει κιόλας. Γίνονται κάποιες δουλειές καλές, αλλά είναι όλες πολύ πιο φθηνές. Όταν κόβονται χρήματα από παντού, από τους σεναριογράφους, από ηθοποιούς, όλοι δουλεύουν με λιγότερα χρήματα και περισσότερη προσπάθεια. Όλο αυτό φυσικά δεν είναι υπέρ του καλού τελικού αποτελέσματος.

Ρ.Ε.: Τι θα σας έκανε να πείτε το ναι σε ένα σήριαλ και να σας ξαναδούμε στην τηλεόραση;

Χ.Σ.: Αυτή τη στιγμή τίποτα. Έτσι όπως είναι η τηλεόραση τίποτα, ίσως εάν γινόταν κάτι στην ΕΡΤ (που υπάρχουν χρήματα), μια σειρά μεγάλη ίσως να το σκεφτόμουν, όμως και πάλι… Δεν μου αρέσει η δουλειά της τηλεόρασης, για να πω την αλήθεια. Δεν μου αρέσει ο τρόπος που γίνονται, τα γυρίσματα, οι σκηνές, ο τρόπος που μαθαίνονται τα λόγια, οι πρόβες. Είναι ένα πράγμα που εμένα δεν μου πάει! Το δοκίμασα, το είδα… οk. Βέβαια είναι άλλοι συνάδελφοι που από αυτό ζουν, οπότε δεν υπάρχει και λόγος να την κατηγορήσω για κάτι.


"Το θέατρο με έκανε να ακούω τους ανθρώπους και τον εαυτό μου"

P.Ε.: Έχετε επιλέξει τον δύσκολο δρόμο, αυτό του θεάτρου και μάλιστα με ιδιαίτερες παραστάσεις. Τι σημαίνει για εσάς το θέατρο;

Χ.Σ.: Για μένα το θέατρο είναι η δουλειά μου, είναι αυτό που σπούδασα και αυτό που έμαθα να πορεύομαι. Από εκεί και πέρα το θέατρο μου έμαθε πάρα πολλά και κυρίως με έμαθε να ακούω τους ανθρώπους, και τον εαυτό μου καλύτερα και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Από μικρός που ήμουν, μου άρεσαν τα πολυπρόσωπα παιχνίδια, να βρίσκομαι ανάμεσα σε πολλά παιδιά (μπάλα, κρυφτό, κυνηγητό). Όπως και στο θέατρο μου αρέσει αυτή η συναναστροφή με πολύ κόσμο, αυτή η σχέση. Είναι πολύ δημιουργικό όλο αυτό.

Ρ.Ε.: Στα χρόνια της κρίσης το θέατρο άντεξε και αντέχει με το κοινό να τιμά τις παραστάσεις.

Χ.Σ.: Πάντα θα αντέχει! Άντεξε σε πολύ σκληρότερες εποχές και τώρα το ίδιο θα κάνει. Απλώς αυτή την στιγμή υπάρχει, τουλάχιστον στην Αθήνα, μια πληθώρα παραστάσεων και αυτό το γεγονός δεν ξέρω πόσο καλό μπορεί να είναι.


"Με θυμώνουν πολλά πράγματα…"

Ρ.Ε.: Τι είναι αυτό που σας χαροποιεί και τι σας θυμώνει περισσότερο;

Χ.Σ.:  Τι με θυμώνει… με θυμώνουν πολλά πράγματα και κυριότερα με θυμώνει ο εαυτός μου που θυμώνει με όλα αυτά! Όμως αυτά που με χαροποιούν είναι το σκυλί μου και ιδιαίτερα τα ζώα γενικά τα τελευταία χρόνια. Φυσικά πολύ χαρά παίρνω και από τους φίλους μου.

Ρ.Ε.: Κλείνοντας τη συνέντευξη μας, θα ήθελα να πείτε για τα μελλοντικά σας σχέδια. Πέρα από αυτή την παράσταση τι άλλο να περιμένουμε από εσάς;

Χ.Σ.: Υπάρχουν σχέδια που όμως δεν μπορώ να ανακοινώσω. Όμως αυτό που μπορώ να πω άμεσα, είναι ότι μετά το Πάσχα θα γίνει στο θέατρο Σταθμός στην Αθήνα μια παράσταση με άγνωστα κείμενα του Δημήτρη Δημητριάδη, στην οποία θα συμμετέχω και είναι πολύ ενδιαφέρουσα.