Αν υπάρχει ένα σήμα κατατεθέν της περίφημης πλατείας Γεωργίου αυτό είναι τα 2 σιντριβάνια της που τα συναντούμε στο πάνω και στο κάτω μέρος της.

Πρόκειται για ιδιαίτερες κατασκευές που σίγουρα τραβούν το μάτι και σε κάνουν να αναρωτιέσαι ποια ιστορία κρύβεται πίσω από αυτά. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να λύσουμε ορισμένες απορίες γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Γυρνάμε το χρόνο πίσω για να σταματήσουμε στο 1875 επί δημαρχίας Γεωργίου Ρούφου, όταν στην πλατεία Γεωργίου τοποθετήθηκαν δύο θαυμάσια και περίτεχνα σιντριβάνια. Τα σιντριβάνια τοποθέτησε η Γαλλική εταιρεία που είχε αναλάβει τα υδραυλικά έργα στην Πάτρα και στοίχισαν συνολικά 70.000 δρχ. ποσό υπέρογκο για τις οικονομικές δυνατότητες της τότε Ελλάδας.

Το κάθε σιντριβάνι κοσμείται από τέσσερις μπρούτζινους γρύπες και στην κορυφή του κάτω σιντριβανιού ορθώνεται μια υδροχόος, στο δε πάνω σιντριβάνι ένας αυλητής.


φωτο - τουλιάτος παναγιώτης

φωτο - τουλιάτος παναγιώτης

Σε φύλλο της εποχής η Αθηναϊκή εφημερίδα Στοά γράφει: "Το κοινόν της πόλεως από τινών ημερών συρρέει περίεργον εις την πλατείαν του Γεωργίου προς θέαν των υδραυλικών έργων της Γαλλικής εταιρείας. Μέχρι της ημέρας ταύτης εστήθη το εν των αναβρυτηρίων, περί ου οι ειδότες λέγουσι ότι είναι όμοιον των εν Παρισίοις.

Η αξία αυτού ανεβαίνει τας 25.000 δραχμών, εκτός της μαρμάρινης λεκάνης και λοιπής εργασίας. Το ύψος αυτού ανέρχεται εις 7 μέτρα, συνίσταται δε εις στήλην πλατείαν εξ ορυχάλκου, εν μέσω της οποίας εύρηται κυκλοτερής πλατεία βάσις, ην υποβαστάζουσι πέντε λέοντες ή σφίγγες πτερωταί, ικανού μεγέθους, εκ των στομάτων των οποίων θέλει εξέρχεσθαι ύδωρ.

Άνωθι δε της κυκλωτερούς ταύτης βάσεως εξακολουθεί η στήλη και επί της κορυφής αυτής επικάθηται εν μεγέθει ανθρωπίνου σώματος νεανίας ορειχάλκινος παίζων τον αυλόν. Εκ του αυτού δε, ως και εκ του στόματος πέντε άλλων μιροτέρων λεόντων υποβασταζόντων τον νεανίαν τούτον θέλει εξέρχεσθαι ωσαύτως ύδωρ. Μεγάλη, δε σημασία, θα πρέπει να αποδωθεί στις δύο φιγούρες που ορθώνονται αντίστοιχα στις δύο κορυφές των σιντριβανιών."


φωτο - άγγελος τόλιας

φωτο - άγγελος τόλιας

Στο κάτω σιντριβάνι την κορυφή του κατέχει μια υδροχόος που χύνοντας νερό προσελκύει τους ανθρώπους να ξεκουραστούν και να καθαριστούν ενώ στο πάνω σιντριβάνι την κορυφή του κατέχει ένας αυλοφόρος που καλεί τις νεράιδες στον κόσμο των ανθρώπων. Κατά μία άλλη προσέγγιση ο αυλοφόρος καλεί τις Μούσες οι οποίες αποτελούν την πηγή έμπνευσης για κάθε διανοητική δραστηριότητα και τούτο συνδέεται άμεσα με το θέατρο Απόλλων που κτίστηκε λίγα χρόνια αργότερα σε παρακείμενο χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Απόλλωνας ήτο ο ηγέτης των Μουσών (Απόλλων Μουσηγέτης).


φωτο - άγγελος τόλιας

φωτο - άγγελος τόλιας

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σιντριβάνια ίδια με αυτά της πλατείας Γεωργίου συναντάμε σε διάφορα μέρη της Ευρωπαϊκής επικράτειας όπως στην Βρετανική πόλη Leicester ή στην Ζυρίχη...


φωτο - pabasis

φωτο - pabasis