Δύο χρόνια αφότου η Wikileaks δημοσιοποίησε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αυστραλός ιδρυτής της, Τζούλιαν Ασάνζ κατέφυγε τον Ιούνιο του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Σχεδόν επτά χρόνια αργότερα ο 47χρονος Ασάνζ συνελήφθη σήμερα από τη βρετανική αστυνομία μετά την απόφαση του προέδρου του Ισημερινού, Λενίν Μορένο, να άρει το καθεστώς ασύλου του Ασάνζ για «επανειλημμένη παραβίαση διεθνών συμβάσεων», όπως είπε.

Τον Αύγουστο του 2010, όταν ξέσπασε η θύελλα για τις διαρροές των 250.000 και πλέον απορρήτων εγγράφων από τη Wikileaks η εισαγγελία της Σουηδίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ασάνζ μετά τις καταγγελίες δύο γυναικών εις βάρος του για βιασμό.

Ο Ασάνζ απέρριψε τις κατηγορίες, και φοβούμενος μια έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να του επιβληθεί βαριά ποινή κάθειρξης για τις διαρροές- αρνήθηκε να επιστρέψει στη Σουηδία για να ανακριθεί από τις Αρχές και πάλεψε στα βρετανικά δικαστήρια για να αποφύγει την έκδοσή του μέχρι τον Μάιο του 2012, που το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του.

Ημερομηνίες – κλειδιά στην επταετία του Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού

2012

19 Ιουνίου: Ο Ασάνζ καταφεύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και ζητά πολιτικό άσυλο. Προστατεύεται από διπλωματική ασυλία καθώς το κτίριο είναι από τεχνικής άποψης έδαφος του Ισημερινού εντός της Βρετανίας, εώ το αίτημα για χορήγηση ασύλου είχε την προηγούμενη έγκριση του αριστερού προέδρου και σφοδρού επικριτή της αμερικανικής πολιτικής στη Λατινική Αμερική, Ραφαέλ Κορέα.

16 Αυγούστου: Ο Ισημερινός του χορηγεί επίσημα άσυλο, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν φόβοι για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του αν εκδοθεί στις ΗΠΑ.

2015

12 Οκτωβρίου: Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου διακόπτει την περιφρούρηση και παρακολούθηση επί 24ώρου βάσεως της πρεσβείας του Ισημερινού λόγω του υψηλού κόστους που έφθασε τα 13, 2 εκ. λίρες από τον Ιούνιο του 2012.

2016

5 Φεβρουαρίου: Η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις αποφαίνεται ότι ο Ασάνζ κρατείται ντε φάκτο παράνομα από τις βρετανικές και τις σουηδικές Αρχές, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στην πρεσβεία, όπου βρίσκεται περιορισμένος.

2017

7 Ιανουαρίου: Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να αφεθεί ελεύθερη η διεμφυλική πρώην πληροφοριοδότρια του WikiLeaks, Τσέλσι Μάνινγκ, εντείνει τις φήμες ότι ο Ασάνζ θα βάλει τέλος στον αυτοεγκλεισμό του.

19 Ιανουαρίου: Ο Ασάνζ λέει σε συνέντευξη Τύπου ότι εμμένει στην πρόταση του να πάει στις ΗΠΑ, εφόσον γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του.

21 Απριλίου: Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζεφ Σέσιονς, λέει ότι η σύλληψη του Ασάνζ είναι προτεραιότητα για την Ουάσιγκτον.

19 Μαϊου: οι Σουηδικές Αρχές σταματούν ξαφνικά την έρευνα για τις καταγγελίες για βιασμό εις βάρος του Ασάνζ, αλλά ο τελευταίος παραμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού.

2018

11 Ιανουαρίου: Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει αίτημα της κυβέρνησης του Ισημερινού για αναγνώριση διπλωματικού στάτους στον Aσάνζ. Ο Ισημερινός επιβεβαιώνει ότι έναν μήνα νωρίτερα, τον Δεκέμβριο, έδωσε την υπηκοότητα της χώρας στον Ασάνζ, κατόπιν αιτήματός του.

28 Μαρτίου: Η πρεσβεία του Ισημερινού διακόπτει την πρόσβαση του Ασάνζ στο Διαδίκτυο, καταγγέλλοντας ανάμειξή του σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών.

9 Αυγούστου: Επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ζητά να πάρει κατάθεση από τον Ασάνζ στο πλαίσιο της έρευνάς της για την καταγγελλόμενη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

16 Νοεμβρίου: Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνςη κατονομάζει κατά λάθος τον Ασάνζ σ’ ένα δικαστικό έγγραφο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να του έχουν απαγγελθεί μυστικά κατηγορίες.

2019

19 Οκτωβρίου: Ο Ασάνζ κατηγορεί τον Ισημερινό ότι παραβιάζει τα «θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες του».

23 Ιανουαρίου: Δικηγόροι του Ασάνζ ανακοινώνουν ότι θα κινηθούν νομικά για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση Τραμπ να αποκαλύψει τις «κατηγορίες που απαγγέλθηκαν μυστικά» στον πελάτη τους.

5 Απριλίου: Κυκλοφορούν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με έξωση του Ασάνζ από την πρεσβεία.

11 Απριλίου: Ο Ασάνζ συλλαμβάνεται στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο μετά την άρση του καθεστώτος ασύλου του.