To Airbnb και γενικότερα οι πλατφόρμες BnB, στην Αθήνα, έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά των ακινήτων.

Έχουν ανεβάσει τις τιμές, έχουν δώσει μία άλλη πνοή στο Real Estate και έχουν αποτελέσει την αιτία για να γεννηθεί και να ξεκινήσει τα πρώτα του βήματα, ένας νέος κλάδος στον τομέα των υπηρεσιών που έχει να κάνει με την βραχυχρόνια μίσθωση. Στην Πάτρα βέβαια το Airbnb δεν έχει αλλάξει και πολλά πράγματα από τα όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε. 

Βρίσκεται σε ένα πρώιμο στάδιο και προφανώς και δεν έχει επηρεάσει τις τιμές στην αγορά ακινήτων. Η βραχυχρόνια μίσθωση στην Πάτρα στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελεί μία λύση ανάγκης, κρίνοντας κυρίως από τις περιοχές που έχει πέραση η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Airbnb και υπάρχουν κρατήσεις.

Περιοχές που εστιάζονται γύρω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, το νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα, αλλά και την περιοχή μπροστά από το νέο λιμάνι.

Κάτι που δείχνει ότι όσοι προχωρούν στην Πάτρα σε τέτοιου είδους μισθώσεις ασφαλώς και δεν έρχονται για αναψυχή, αλλά κυρίως για λόγους που έχουν να κάνουν με κάποιου είδους έκτακτη ανάγκη. Οι μισθώσεις των μικρών κυρίως διαμερισμάτων που έχουν κρατήσεις είναι της μίας ή των δύο ημερών, σπάνια παραπάνω.

Έχει ξεκινήσει να αποκτά ένα ενδιαφέρον

Ωστόσο, το Airbnb είναι ένα φαινόμενο που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ακινήτων έχει ξεκινήσει να αποκτά ένα ενδιαφέρον για την πόλη μας και αυτό δεν αμφισβητείται. 

"Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι τα ακίνητα τα οποία είναι διαθέσιμα σε BnB πλατφόρμες, για βραχυχρόνια ενοικίαση, μπορούν να αποφέρουν έως και τέσσερις φορές περισσότερα μικτά κέρδη στους ιδιοκτήτες τους από τα ακίνητα τα οποία έχουν μόνιμους ενοικιαστές" τονίζει ο Γιώργος Σπηλιόπουλος της Smart Deal Real Estate. 

Από την άλλη βέβαια το να ασχοληθεί κάποιος με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και να μπει σε αυτόν τον χώρο με αξιώσεις, δεν είναι κάτι που γίνεται από την μία μέρα στην άλλη και ούτε κάτι τόσο εύκολο. "Το να είναι κάποιος καλός οικοδεσπότης είναι πολλές φορές εργασία πλήρους απασχόλησης" τονίζει ο Γιώργος Σπηλιόπουλος.

"Πολλοί ιδιοκτήτες που ξεκινούν να διαχειρίζονται μόνοι τους το ακίνητο τους αγνοούν ότι πρέπει να είναι συνέχεια online για να απαντούν σε αιτήματα, να λύνουν θέματα, να υποδέχονται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αλλά και και της νύχτας, τους επισκέπτες, να συντονίζουν τον καθαρισμό και όλα τα σχετικά" 

Κάτι που σημαίνει ότι εφόσον υπάρξει η ανάπτυξη στις BnB πλατφόρμες στην Πάτρα και στην Αχαΐα, ενδέχεται να δούμε και νέες επιχειρήσεις υπηρεσιών στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή για το όλο ζήτημα. 

Σε βρεφικό στάδιο η βραχυχρόνια μίσθωση

Όμως κάτι τέτοιο φαίνεται ότι αργεί να γίνει. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας, Κυριακή Αθανασιάδη η βραχυχρόνια μίσθωση στην Πάτρα είναι τουλάχιστον σε βρεφικό στάδιο.

Και αυτό έχει να κάνει με τις διαφορές που έχει η Πάτρα από την Αθήνα στον αστικό και κοινωνικό της ιστό, αλλά και στην τουριστική της δυναμική, όπως και γενικότερα στην ιδιοσυστασία της ως πόλη. 

"Με βάση τα όσα μας λένε τα μέλη της Ένωσης μας το ενδιαφέρον για αυτού του είδους της μισθώσεις είναι ακόμα μικρό. Υπάρχει, αλλά ακόμα είναι σε υποτονικό στάδιο και δεν έχει αναπτυχθεί όπως στην Αθήνα ή σε άλλες περιοχές.

Ο κεντρικός ιστός άλλωστε της Πάτρας είναι πλήρως καλυμμένος, ενώ τις υπόλοιπες ανάγκες τις εκπληρώνουν τα ξενοδοχεία που υπάρχουν στην πόλη. Κατά συνέπεια δεν έχουν επηρεάσει σε καμία περίπτωση τις τιμές στην αγορά".

Η κ. Αθανασιάδη σημειώνει και επιπλέον κάτι ακόμα: "Αρκετοί ιδιοκτήτες που θέλησαν να ασχοληθούν με με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις εδώ στην Πάτρα είχαν να αντιμετωπίσουν και την καχυποψία της γειτονιάς ή των υπόλοιπων ενοίκων που αναρωτιούνται για το τι είδους ανθρώπους φιλοξενούν στους χώρους και στα διαμερίσματα τους". 

Οι φοιτητές καθορίζουν τις τιμές ακινήτων

Έτσι αυτό που καθορίζει τις τιμές στην αγορά ακινήτων της Πάτρας δεν έχει αλλάξει από την είσοδο του Airbnb στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Και αυτό δεν είναι άλλο από τους φοιτητές. Πόσο μάλλον από την στιγμή που η Πάτρα ειδικότερα, αλλά και η ευρύτερη περιοχή γύρω από αυτήν, είναι ακόμα αρκετά πίσω στον τουριστικό τομέα και δεν μπορεί να θεωρηθεί ένας πόλος έλξης για τους τουρίστες, παρά την πρόοδο που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η Δυτική Ελλάδα.

Ο τουρισμός είναι σίγουρα ένας τομέας που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη των BnB πλατφορμών. Όμως ακόμα όλα αυτά για την Πάτρα δεν έχουν ωριμάσει. Μένει να δούμε πότε και αν υπάρξει τα επόμενα χρόνια μία έξαρση που θα φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά ακινήτων της περιοχής, όπως έγινε και στην Αθήνα κυρίως, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδος.