Η Πάτρα του… χθες, ανταμώνει από το βράδυ της Τετάρτης και για διάστημα τριάντα ημερών, την Πάτρα του… σήμερα, μέσα από τη φιλοξενία στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης, της έκθεσης «Πόλισμα δόμων και πολιτισμού – Η Πάτρα πριν μισό αιώνα με τον φακό του αρχιτέκτονα Μιχάλη Δωρή».

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Οργανισμού και η πραγματοποίηση των εγκαινίων της αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα αυτής της περιόδου, όπως προκύπτει από την προσέλευση πατρινών και επισκεπτών.

Μέσα από την έκθεση επιχειρείται να αναδειχθούν ιστορικές και λαογραφικές παράμετροι, έτσι όπως απορρέουν από τα επιβλητικά κτίρια της Πάτρας, τα οποία επιβίωσαν και τις λεπτομέρειές τους, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί εξαιρετικά από το φακό του Μιχάλη Δωρή.

Με αφορμή την πραγματοποίηση των εγκαινίων, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα προς τιμήν του αείμνηστου Μιχάλη Δωρή, στην κόρη του Κατερίνα, ενώ στο σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε τις ευχαριστίες του εκ μέρους της πόλης στην οικογένεια Δωρή για την παραχώρηση του αρχείου, τονίζοντας πως είναι μεγάλη χαρά για το Δήμο που υπάρχουν άνθρωποι – όπως ο Μιχάλης Δωρής – οι οποίοι πέρασαν , έζησαν και δούλεψαν στην πόλη και άφησαν πίσω τους μια παρακαταθήκη, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα ένα υλικό, μέσα από το οποίο αποτυπώνεται μία άλλη περίοδος.

Ο κ. Πελετίδης ανέφερε πως δεν είναι μόνο το φωτογραφικό υλικό που δείχνει κάτι από την πόλη, αλλά μέσα από αυτό έρχεται στην επιφάνεια η ψυχή του Μιχάλη Δωρή , γιατί η φωτογραφία έχει ψυχή. Μέσα από αυτό το υλικό – είπε ο Δήμαρχος της Πάτρας – έχουμε τη δυνατότητα να γυρίζουμε δεκαετίες πίσω και να βλέπουμε πως ήταν η πόλη μας , τις αντιθέσεις της, την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και την πορεία των πραγμάτων, καθώς έναντι του χρήματος και της δήθεν αξιοποίησης, χάθηκε η ομορφιά και ζούμε σε ένα άλλο περιβάλλον.

Ο κ. Δήμαρχος σημείωσε, πως ότι υλικό τεκμηρίωσης εμπιστεύονται οι πολίτες στο Δήμο, ο Δήμος θα το αναδεικνύει και ζήτησε να έχουν εμπιστοσύνη, δηλώνοντας, πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια αποτύπωσης του έργου των ανθρώπων της εργασίας, του «χεριού» και του πνεύματος.

Ο κ. Πελετίδης εκτός από την κόρη του Μιχάλη Δωρή, Κατερίνα, ευχαρίστησε την επιμελήτρια της έκθεσης Βασιλική Φαρμάκη, τον καθηγητή του πανεπιστημίου Βασίλη Παπά, την επιστημονική και οργανωτική ομάδα που εργάστηκε για την πραγματοποίηση της έκθεσης  και την προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνα Κούρου.


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Τάκης Πετρόπουλος, τόνισε πως «ο Πολιτιστικός Οργανισμός εγκαινίασε μία από σπουδαιότερες εκθέσεις με επιλεγμένα υλικά από το φωτογραφικό θησαυροφυλάκιο του αρχιτέκτονα Μιχάλη Δωρή», προσθέτοντας ότι « Ο Μιχάλης Δωρής με το σπουδαίο υλικό που συγκέντρωσε, μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα να γίνουμε συνοδοιπόροι του στην Πάτρα του 1970. Με το φωτογραφικό του φακό και μέσα από τη ματιά του ο αρχιτέκτονας μας μεταφέρει στην Πάτρα των αντιθέσεων και των αντιφάσεων».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού σημείωσε πως «Ειδικότερα για τη δική μου γενιά, που τότε ασφυκτιούσα στη βαρβαρότητα της αμερικανοκίνητης χούντας, διάβαινε τη δεύτερη δεκαετία της, το έξοχο αυτό υλικό έχει και καίρια συναισθηματική αξία, καθώς η αρμονία και το κάλλος των νεοκλασικών κτιρίων της πόλης γαλήνευε την ψυχή και το ανήσυχο πνεύμα μας».

Τέλος ο κ. Πετρόπουλος, αναφέρθηκε στο γεγονός , ότι «Η παρούσα συλλογή φωτογραφιών, χάρη στη πολύτιμη επεξεργασία της επιμελητικής ομάδας, που τις ταξινόμησε και τις αξιολόγησε, μας φέρνει σε επαφή με ένα κρίσιμο σημείο καμπής της αρχιτεκτονικής της πόλης μας αλλά και με όλες τις ιδεολογικές και κοινωνικές παραμέτρους εκείνης της εποχής».

Το κουαρτέτο του Δημοτικού Ωδείου Πατρών, επένδυσε μουσικά την εκδήλωση των εγκαινίων.

Στα εγκαίνια της έκθεσης έδωσαν το παρόν, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Θωμόπουλος, τα μέλη του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό Νίκος Ασπράγκαθος (συντονιστής της έκθεσης) , Πέτρος Βάης, Χριστίνα Κλωνιζάκη, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης βαφέας, Δημήτρης Αβράμης

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν  οργανωμένες ανοιχτές ξεναγήσεις για το κοινό, οι οποίες αποτελούν μία ακόμα δράση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η αρχιτέκτων Βασιλική Φαρμάκη και την οργάνωσή της ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Η κάλυψη των εξόδων της έκθεσης είναι ευγενική χορηγία της βιβλιοθήκης του κληροδοτήματος Γ. Οικονομόπουλου.