Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Πάτρας είναι τουλάχιστον κακή. Μπαίνεις έχοντας ένα πρόβλημα στην υγεία σου και βγαίνεις - στις καλύτερες των περιπτώσεων - έχοντας περάσει από λοιμώξεις και επικίνδυνα μικρόβια που σε ταλαιπωρούν και αρκετές φορές αποβαίνουν μοιραία. 

Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Πάτρας και το patrasevents.gr έχει γράψει αρκετές φορές για το θέμα. Μία ακόμα καταγγελία που έφτασε στα γραφεία του patrasevents.gr έρχεται για να επιβεβαιώσει την παραπάνω διαπίστωση.

Ασθενής προσήλθε προσφάτως στα επείγοντα εφημερεύοντος δημοσίου νοσοκομείου της Πάτρας με συμπτώματα διαταραχών του πεπτικού. Αφού νοσηλεύτηκε επί δεκαημέρου και όντας υπό νοσηλεία, νόσησε όχι με ένα, αλλά δύο επικίνδυνα μικρόβια, χαρακτηριστικά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, τα Acinetobacter και Pseudomonas.

Η Χριστίνα Τζουβέκα που καταγγέλλει το θέμα, τονίζει: "Είναι απορίας άξιο όταν κάποιοι διατείνονται πως τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας των ασθενών, να μην καταφέρνουν να αποτρέψουν τη μετάδοση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που ως όλα δείχνουν δεν είναι δύσκολο να συμβούν οι εν λόγω λοιμώξεις εν έτει 2019, παρά τα μέσα που διαθέτει πλέον ένα σύγχρονο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα". 

Και συνεχίζει λέγοντας: "Επίσης, είναι άδικο για τον πολίτη, όταν αναγκαζόμενος να περάσει τις πόρτες των νοσοκομείων για να βρει θεραπεία σε ένα προσωπικό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, να καταλήγει να εκτίθεται σε επικίνδυνα μικρόβια τα οποία είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και μαζί με τον κλινήρη ασθενή να κινδυνεύουν να κολλήσουν τα μικρόβια όσοι τον φροντίζουν και ύστερα άθελά τους πιθανόν αυτοί να τα μεταδώσουν και σε τρίτους". 

Πού οφείλεται η μετάδοση νοσοκομειακών λοιμώξεων

Οι παράγοντες κινδύνου και οι τρόποι μετάδοσης είναι πολλοί. Καλύτερα από όλους τους γνωρίζουν όσοι ανήκουν στο προσωπικό των νοσοκομείων.

Επεμβατικές διαδικασίες, χρήση εξοπλισμού που τυχόν δεν είναι αποστειρωμένος και διάφορες ιατρικές πράξεις στις οποίες υποβάλλεται ο πολίτης-ασθενής μετά την εισαγωγή σε ένα δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα. Έπειτα, τα όσα γίνονται σε αυτόν, εκφεύγουν της δυνατότητας ελέγχου του και συνεπώς καθίσταται δύσκολη έως αδύνατη η απόδοση συγκεκριμένων ευθυνών.

"Τα όσα συμβαίνουν με την έκθεση ενός ασθενούς σε επικίνδυνα μικρόβια, χαρακτηριστικά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, κατά τη διάρκεια νοσηλείας του σε μια κλινική νοσοκομείου, όσο και να προσπαθούν κάποιοι να τα αποσιωπήσουν, δεν πρέπει να μένουν εντός των “τειχών” των νοσοκομείων καθώς έτσι δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ βελτιώσεις, ούτε να παρθούν αυστηρά μέτρα προφύλαξης της υγείας των ασθενών και το πρόβλημα απλά θα διαιωνίζεται" καταλήγει η κ. Τζουβέκα.