Περισσότερο από έναν αιώνα πριν, σχεδιαστές και μηχανικοί προσπαθούσαν να δώσουν το τέλειο ντιζάιν για το γυάλινο μπουκάλι της Coca-Cola. Το μοναδικό, γνωστό σε εμάς, πρωτότυπο δημοπρατείται από τον οίκο Morphy Auctions στο Λας Βέγκας ενώ η τιμή πώλησής εκτιμάται πως θα ξεπεράσει τα 100.000 δολάρια.

Η ιστορία πίσω από το εικονικό μπουκάλι

Η ιστορία πάει πίσω στο 1915, όταν η Coca-Cola Bottling Company στην Ατλάντα ζήτησε προτάσεις για μπουκάλι, απαιτώντας να συνοδεύονται και από δείγμα. Τον Αύγουστο της ίδια χρονιάς, μια «πολυμελής επιτροπή εμφιαλωτών», από κοινού με τους δικηγόρους της Coca-Cola, εξέτασε τις οκτώ προτάσεις που είχαν υποβληθεί. Επιλέχθηκε η πρόταση του Earl R. Dean της Root Glass Company, αλλά ο σχεδιαστής χρειάστηκε να κάνει πιο λεπτό το μπουκάλι που είχε σχεδιάσει για να είναι συμβατό με τα μηχανήματα εμφιάλωσης που χρησιμοποιούσε η εταιρεία αναψυκτικού.

Η Coca-Cola προχώρησε σε δοκιμές, παράγοντας δοκιμαστικά μπουκάλια στα εργοστάσιά της στην Αλαμπάμα, τη Τζόρτζια και το Τενεσί. Οι δοκιμές αποδείχτηκαν επιτυχείς, και τα δοκιμαστικά μπουκάλια πετάχτηκαν. Εκτός από αυτό που δημοπραττείται, το οποίο φέρει ημερομηνία 15 Νοεμβρίου 1915. Το πώς και το γιατί επέζησε αυτό το μπουκάλι παραμένει σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ μυστήριο.

Η δημοπρασία

Προετοιμάζοντας τη δημοπρασία, ο οίκος δημοπρασιών του Λας Βέγκας συμβουλεύθηκε τον ειδικό για αυτά του μπουκάλια Ντένις Σμιθ, ο οποίος πριν από περισσότερα από 40 χρόνια διεξήγαγε «ανασκαφή μπουκαλιών» σε χωματερή στο Μπίρμινγχαμ της Αλαμπάμα, όπου το εργοστάσιο της Coca-Cola είχε πετάξει τα δικά του δοκιμαστικά μπουκάλια.

Το πρωτότυπο που δημοπρατείται –μαζί και με ένα μοντέλο του 1933– εντοπίστηκε στη συλλογή ενός υπαλλήλου της εταιρείας που έχει συνταξιοδοτηθεί.

Ωστόσο, αυτό το μπουλάκι Coca-Cola δεν είναι το παλαιότερο δείγμα. Σύμφωνα με το JustCollecting News, κυκλοφορούν ακόμη δύο από τα μπουκάλια του Earl R. Dean (τεμάχια πριν τη διεξαγωγή των δοκιμών). Το ένα φυλάσσεται στα αρχεία της Coca-Cola και το άλλο δημοπρατήθηκε το 2011 για 240.000 δολάρια.