Το 6o Patras IQ έρχεται στις 12, 13 και 14 Απριλίου, στο κτίριο Β1 του Νότιου Λιμένα της Πάτρας.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη έκθεση μεταφοράς και τεχνογνωσίας στη χώρα που έχει καταφέρει, σύμφωνα με τα όσα τονίστηκαν από τους ομιλούντες στη συνέντευξη Τύπου που έγινε στο Επιμελητήριο, να πετύχει τους αρχικούς της σκοπούς, αλλά ήδη έχει θέσει νέους για τα επόμενα χρόνια τους οποίους και ασφαλώς θα προσπαθήσει να εκπληρώσει. 

Ένας από τους βασικούς μελλοντικούς σκοπούς της έκθεσης είναι η ανεύρεση ενός μόνιμου εκθεσιακού χώρου και αυτός θα είναι στον πρώην εργοστάσιο του Λαδόπουλου, μόλις το έργο ανακατασκευής του προχωρήσει και ολοκληρωθεί, αλλά και η ανάγκη δημιουργίας μόνιμου φορέα.

Σε ότι αφορά τη φετινή έκθεση το Patras IQ θα υπάρχουν ακόμα περισσότερα περίπτερα από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα που θα εκθέτουν κυρίως πιο ώριμες ιδέες που μπορούν να προσελκύσουν άμεσα ή μακροπρόθεσμα του επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτός είναι και ο στόχος της έκθεσης, η σύνδεση δηλαδή της έρευνας και της καινοτομίας με την αγορά και τις επενδύσεις, με δεδομένο ότι το αύριο της επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, ανήκει στις νέες τεχνολογίες, σε όλους τους τομείς. 

Κύριος σκοπός, άλλωστε, του PATRAS IQ είναι η δημιουργία κρίσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, τόσο στην ερευνητική κοινότητα όσο και στον παραγωγικό τομέα, μέσα από μια διαρκή προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων και εφαρμογής καινοτόμων ιδεών για την ανάπτυξη νέων και τη βελτιστοποίηση υπαρχόντων προϊόντων και υπηρεσιών που φιλοδοξούν να καταλάβουν μερίδιο στην εθνική και παγκόσμια αγορά.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν o πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου των φορέων της Patras IQ, Καθηγητής Δημοσθένης Πολύζος, Αν. Πρυτάνεως Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας, ο Ιωάννης Αναγνωστόπουλος από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ο Αντιπρύτανης του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Σπύρος Συρμακέσης και ο περιφερειακός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας (μεγάλος χορηγός της έκθεσης) Γιώργος Ντίνος. 

Έρχονται επισκέπτες στο νέο λιμάνι

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι την έκθεση πρόκειται να επισκεφτούν εκπρόσωποι χρηματοοικονομικών και επενδυτικών οργανισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι της Πολιτείας, πρέσβεις, εκπρόσωποι φορέων στο χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να την επισκεφτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χωρίς κάτι τέτοιο να έχει επιβεβαιωθεί. 

Η Έκθεση Patras IQ έχει τιμηθεί με το Εθνικό Βραβείο European Enterprise Promotion Awards –EEPA 2017 καθώς και με το Βραβείο Education Business Awards 2016. Η Έκθεση συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Οικονομία και Ανάπτυξης, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 10:00 – 21:00. Το πρωί της Παρασκευής και κατά τις ώρες 10:00 - 14:00 η έκθεση θα λειτουργεί αποκλειστικά για σχολεία.