Η 99χρονη Rose Marie Bentley είχε μια φυσιολογική ζωή μαζί με τον σύζυγο και τα πέντε παιδιά της σε μια αγροτική περιοχή του βορειοδυτικού Όρεγκον όπου κατοικούσαν για πολλά χρόνια. Τίποτα από την εξωτερική της εμφάνιση δεν πρόδιδε την έκπληξη που θα δημιουργούσε τόσο στους οικείους της όσο και στους επιστήμονες μετά τον θάνατό της.

Η ηλικιωμένη γυναίκα έπασχε από αρθρίτιδα και είχε υποβληθεί σε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις, παρόλα αυτά η κατάσταση της υγείας της βρισκόταν σε αρκετά καλό επίπεδο, χωρίς να υποφέρει από κάποια χρόνια ασθένεια. Έτσι, λίγο πριν πεθάνει είχε υπογράψει για να μπει σε πρόγραμμα δωρεάς σώματος μετά το θάνατό της.

Όταν, λοιπόν, έφυγε από τη ζωή το 2017 και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Oregon Health & Science (OHSU) εξέτασαν το σώμα της, ανακάλυψαν ότι η κ. Bentley αποτελούσε πράγματι ένα άτομο εξαιρετικά σπάνιο – περίπτωση μία στα 50 εκατομμύρια – λόγω μιας κρυμμένης ανατομικής ιδιαιτερότητας.

Το στομάχι, το ήπαρ και άλλα κοιλιακά όργανα της γυναίκας δεν βρίσκονταν στην αριστερή πλευρά του σώματος, όπως συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους, αλλά στη δεξιά.

Η αιτία αυτής της κατάστασης ανεστραμμένων οργάνων, που ονομάζεται «situs inversus» παραμένει ασαφής, αν και οι υποψίες των επιστημόνων προσανατολίζονται στη γενετική. Σύμφωνα με τον Cam Walker, συγγραφέα της μελέτης που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Ανατομίας, η κατάσταση αυτή ξεκινάει τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης και μπορεί να εξελιχθεί με διάφορες μορφές.

«Πρόκειται για μια κατάσταση που, ανάλογα την περίπτωση, επηρεάζει ορισμένα ή όλα τα όργανα και συνήθως σχετίζεται με τον προσανατολισμό της καρδιάς», δήλωσε ο Δρ. Walker, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Ανατομίας του OHSU.

Στην πλειοψηφία των ανθρώπων η καρδιά βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του στήθους και δείχνει προς τα αριστερά. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις situs inversus (ένας στους 10.000 ανθρώπους) η καρδιά βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του στήθους και δείχνει δεξιά.

Αλλά στην περίπτωση της κ. Bentley υπήρχε μια ακόμη σπανιότερη η εκδοχή, που επηρεάζει περίπου έναν στους 22.000 ανθρώπους. Στην περίπτωση αυτή, η καρδιά βρίσκεται αριστερά και κοιτά αριστερά, ενώ πολλά από τα άλλα μεγάλα όργανα της βρίσκονται σε κατοπτρική θέση από εκεί που θα έπρεπε να είναι.

Είναι γεγονός ότι οι ασθενείς με situs inversus συνήθως αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα και παθήσεις, οι οποίες μειώνουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς.

«Αυτό κάνει την ιστορία της κ. Bentley ακόμα πιο αξιοσημείωτη. Ψάχνοντας στη σχετική βιβλιογραφία για αντίστοιχα περιστατικά, βρήκα μόνο δύο άτομα που είχαν ζήσει μέχρι την ενηλικίωση πάσχοντας από αυτό το είδος του situs inversus που παρατηρείται σε αυτή τη γυναίκα», δήλωσε ο Δρ. Walker.

Οι άλλοι δύο ασθενείς έζησαν μόνο μέχρι τα 70 τους χρόνια, καθιστώντας την κ. Bentley τη γηραιότερη ασθενή situs inversus που υπήρξε ποτέ και το ιατρικό περιστατικό της σπανιότητας ενός στα 50 εκατομμύρια άτομα.