Στο παρά πέντε γλίτωσε η φέτα από την επιβολή δασμών 9,6% από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της δασμολογικής πολιτικής που εφαρμόζει η Ουάσινγκτον σε ορισμένα προϊόντα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η αμερικανική πλευρά σχεδίαζε την ανακατάταξη της Φέτας σε δασμολογική κλάση, στην οποία οι δασμοί θα ανέρχονταν στο 9,6%, από το 0% που βρίσκονται σήμερα. Αυτό, όμως, απετράπη μετά την «καίρια παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ», το οποίο απέστειλε σχετική επιστολή στις αμερικανικές αρχές.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον έλαβε απάντηση από την Υπηρεσία Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων (CBP), στην οποία αναφέρεται ότι αποφασίστηκε «η ανάκληση της πρόθεσης δασμολογικής ανακατάταξης εισαγόμενων πρόβειων τυριών στις ΗΠΑ, λόγω κριθείσης επαρκούς της υφιστάμενης κατάταξης».

Ικανοποίηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης εξέφρασε ικανοποίηση για την έκβαση των συζητήσεων, κάνοντας λόγο για «ευχάριστο γεγονός».

«Η προστασία της Φέτας, και κατ' επέκταση της ελληνικής κτηνοτροφίας και της ελληνικής παραγωγής εν γένει, είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας για έναν εξωστρεφή αγροδιατροφικό τομέα, που θα παράγει προστιθέμενη αξία για τους παραγωγούς και τον τόπο», πρόσθεσε.