Η Τουρκία ενδέχεται να αγοράσει και άλλους S-400 από τη Ρωσία, αν δεν καταφέρει να αγοράσει το αμερικανικό Patriot, προειδοποίησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι οι ρωσικής κατασκευής S-400 δεν έχουν πρόβλημα συμβατότητας με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμη θετική απάντηση από την Ουάσινγκτον σχετικά με την πρότασή της για σύσταση κοινής ομάδας εργασίας, η οποία θα εξετάσει τη σχεδιαζόμενη αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών S-400.

«Η αγορά των S-400 έχει ολοκληρωθεί»

Ο Τούρκος υπουργός τόνισε ακόμη ότι ξεκαθάρισε σε Αμερικανούς αξιωματούχους στη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ πως η συμφωνία για την αγορά των S-400 έχει ολοκληρωθεί κι ισχυρίστηκε ότι είναι παράλογο να αμφισβητείται η συμμετοχή της χώρας του στο ΝΑΤΟ εξαιτίας της συμφωνίας με τη Ρωσία για την αγορά του συστήματος αεροπορικής άμυνας «ειδικά όταν ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ [εννοώντας προφανώς την Ελλάδα] διαθέτουν ρωσικούς πυραύλους S-300 και αυτό δεν έρχεται σε σύγκρουση με την ιδιότητά τους ως κράτη - μέλη της Συμμαχίας".

Παράλληλα o Tσαβούσογλου διεμήνυσε ότι σε περίπτωση που δεν μπορέσει να παραλάβει τα μαχητικά stealth F-35 από τις ΗΠΑ η Άγκυρα θα αναζητήσει άλλες εναλλακτικές, αγοράζοντας μαχητικά επόμενης γενιάς από άλλη πηγή, μέχρι να είναι σε θέση να κατασκευάσει δικά της.