Πρόσω ολοταχώς για πέμπτη πρωθυπουργική θητεία βάζει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μετά από μια έντονη προεκλογική εκστρατεία στο Ισραήλ με εθνικιστικούς τόνους κατά ενός δημοφιλούς πρώην αρχηγού του γενικού επιτελείου.

Με την καταμέτρηση των ψήφων να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου και ο αντίπαλος κεντρώος συνδυασμός του Μπλε και του Λευκού υπό τον απόστρατο στρατηγό Μπένι Γκαντς εξασφαλίζουν από 35 έδρες επί συνόλου 120 στην Κνεσέτ, αλλά το στρατόπεδο των δεξιών και θρησκευτικών κομμάτων του Νετανιάχου έχει προβάδισμα με 65 έδρες έναντι 55 των κεντρώων. Ως εκ τούτου ο Νετανιάχου αναμένεται να αναλάβει εκ νέου την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας έτσι όσα προέβλεπαν και οι δημοσκοπήσεις, παραμονές των εκλογών.

«Θα είναι μια δεξιά κυβέρνηση, αλλά σκοπεύω να είμαι πρωθυπουργός όλου του Ισραήλ», είπε ο Νετανιάχου στους οπαδούς του που πανηγύριζαν στο Τελ Αβίβ, μετά από μια διχαστική προεκλογική εκστρατεία, όπου οι διαφορές στα πολιτικά προγράμματα επισκιάστηκαν από προσωπικές ύβρεις και καταγγελίες για διαφθορά κατά του Νετανιάχου.

Μάχη του Νετανιάχου για να αποφύγει την παραπομπή για διαφθορά

Ο πρωθυπουργός βρήκε έναν σκληρό αντίπαλο στο πρόσωπο του Γκαντς, που δεν έχει στιγματιστεί από καταγγελίες και διαθέτει ως πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου μεγάλη εμπειρία στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, αλλά είναι άπειρος πολιτικά σε σύγκριση με τον Νετανιάχου, που βρίσκεται 13 χρόνια στην εξουσία. Η προεκλογική εκστρατεία εξελίχθηκε ως εκ τούτου σε μεγάλο βαθμό σε δημοψήφισμα για τον Νετανιάχου, καθώς αναμένεται να παραπεμφθεί εντός του έτους δίκη για τρεις υποθέσεις διαφθοράς, όπως έχει πει ότι προτίθεται να κάνει ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ. Ωστόσο, οι υποθέσεις αυτές φαίνεται ότι δεν στάθηκαν ικανές για να γκρεμίσουν από τον θρόνο του τον Νετανιάχου, καθώς η βάση των ψηφοφόρων του αποδέχθηκε τον ισχυρισμό του ότι οι έρευνες για διαφθορά εις βάρος του ήταν μεθοδευμένες από αντιπάλους του, που δεν μπορούν να τον νικήσουν στην κάλπη.

Η επόμενη μέρα στο Μεσανατολικό μετά τη νίκη Νετανιάχου

Το εκλογικό αποτέλεσμα ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Η ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους έχει παγώσει επί των ημερών του Νετανιάχου, που επέλεξε να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας με κράτη του Περσικού Κόλπου, που αντιμετωπίζουν, όπως και η ισραηλινή ηγεσία, με μεγάλη δυσπιστία το Ιράν. Αναμένεται πάντως, σύντομα η Ουάσιγκτον να παρουσιάσει ένα ειρηνευτικό σχέδιο, που σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ θα προσφέρει νέες λύσεις για την άρση του αδιεξόδου. Παραμονές των εκλογών ο Νετανιάχου έσπευσε να αγρεύσει ψήφους από τη δεξαμενή των δεξιών ψηφοφόρων, δεσμευόμενος ότι θα προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης.