«Έκθεση βιβλίου στην Πάτρα κατά τα πρότυπα της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης», προτείνει ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

Παρακάτω ακολουθεί η τοποθέτηση και οι προτάσεις του υποψήφιου δημάρχου Πατρέων που παρουσίασε στη συνάντηση των υποψηφίων δημάρχων με θέμα το βιβλίο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Επίκεντρο.

"Το βιβλίο στην πόλη των Πατρέων υπηρετείται με όλους τους τρόπους που το αφορούν. Τόσο με τους εξαιρετικούς συγγραφείς που ζουν στην Πάτρα και δημιουργούν με όλα τα είδη της γραφής με σπουδαίο έργο, πεζογραφία, ποίηση, ιστορικό δοκίμιο, μετάφραση, παιδική λογοτεχνία και οι οποίοι είναι γνωστοί ανά το πανελλήνιο και τιμούν με το έργο τους την πόλη, όσο και με εκδοτικούς οίκους που με το έργο τους δημιουργούν εκδοτικά γεγονότα με τα οποία «απασχολούν» τη σύγχρονη ελληνική εκδοτική παραγωγή.

Πέρα του σημαντικού αυτού δυναμικού, έχουμε τις δομές και τις δράσεις  πολιτισμού του Δήμου Πατρέων που αφορούν το βιβλίο, ή που θα έπρεπε να το αφορούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά το αντίστοιχο νομικό «πρόσωπο» της πόλης είναι μοναδικό σε πανελλήνιο επίπεδο καθώς από την ιδρυτική του πράξη με το νόμο Καλλικράτη, φέρει το όνομα Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικός  Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Ο Δήμος Πατρέων λοιπόν υπηρετεί το βιβλίο με το κυρίαρχο οίκημα και «ίδρυμα» της εμβληματικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών.                                                                                                          Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών είναι μια από τις σημαντικότερες δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας με τεράστια ιστορία και χιλιάδες μοναδικές εκδόσεις.

Η ίδρυσή της τον προηγούμενο αιώνα, την έχει «επανδρώσει» με σπουδαίες δωρεές σημαντικών βιβλιοθηκών, όπως: αυτή του Πρωθυπουργού κατά την περίοδο του Ελευθέριου Βενιζέλου, Πατρινού Ανδρέα Μιχαλακόπουλου, του Πρωθυπουργού της περιόδου της μικρασιατικής καταστροφής, Δημητρίου Γούναρη και του επίσης Πρωθυπουργού και λόγιου Παναγιώτη Κανελλόπουλου και πολλών  άλλων, όπως της οικογένειας Κόλλα που είναι ο μεγάλος ευεργέτης της βιβλιοθήκης.

Είναι σαφές, ότι στη σύγχρονη περίοδο του διαδικτύου, τόσο οι δημιουργοί όσο και οι φορείς έκδοσης και οι δομές που αφορούν το βιβλίο οφείλουν και πρέπει να στηριχτούν από τον εκάστοτε Δήμο, άρα και από τον Δήμο Πατρέων, όπως κάνουν οι σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και αρκετές ελληνικές, καθώς το Βιβλίο είναι ένα από τα σημαντικά πολιτιστικά εργαλεία ανάπτυξης μιας πόλης.

Δυστυχώς η δημοτική αρχή του Κώστα Πελετίδη, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της μέχρι σήμερα, δεν έχει πράξει τίποτα ώστε να στηρίξει τους πατρινούς δημιουργούς, τους εκδοτικούς οίκους και τις δομές πολιτισμού που προάγουν τη λογοτεχνία και δημιουργούν δράσεις για το βιβλίο. Εφάρμοσε όμως, κάτι που με μοναδικό τρόπο, στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα είναι απορριπτέο και απαράδεκτο. Εφάρμοσε τη λογοκρισία όταν και όπως μπορούσε σε δράσεις που αφορούσαν το βιβλίο. Τα αιτήματα δε, σημαντικών φορέων μένουν αναπάντητα για να δοθεί η αιγίδα του δήμου, να παραχωρηθούν χώροι, να δοθούν χορηγίες στους φορείς. Περιμένουν μήνες για να πάρουν έστω μιαν απάντηση. Και αυτό είναι πολύ λυπηρό.

Δράσεις, όπως το Συμπόσιο Ποίησης που δραστηριοποιείται στην Πάτρα σαράντα χρόνια τώρα, η Διεθνής Ποιητική Συνάντηση ArsPoetica, οι εκδοτικοί οίκοι, οι συγγραφείς αυτής της πόλης στο πλήθος τους, είναι άγνωστοι και άγνωστα γι’ αυτήν τη Δημοτική Αρχή.

Για μας, το βιβλίο και ο ευρύτερος χώρος του, είναι από τα κυρίαρχα στην πολιτική πολιτισμού που θα εφαρμόσουμε.

Το πρώτο βήμα που θα κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μέσα στις δράσεις του νομικού προσώπου Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, τη δομή «Κέντρο Βιβλίου Πατρών» που θα έχει συντονιστικό ρόλο. Η δομή αυτή θα στελεχωθεί από ανθρώπους του βιβλίου, της εκπαίδευσης και επαγγελματίες του χώρου. Μέσα σ’ αυτά που άμεσα θα πράξει το «Κέντρο Βιβλίου Πατρών» είναι η καταγραφή όλων των εμπλεκόμενων για το βιβλίο, συγγραφέων, ποιητών, μεταφραστών, εκδοτικών οίκων, δράσεων που παράγουν στο Δήμο Πατρέων. Άμεση θα είναι και η στήριξη των δημιουργών και των θεσμών που υπηρετούν με δράσεις το βιβλίο μέσα από ένα αξιολογημένο πρόγραμμα για τη δυναμική του κάθε γεγονότος απ’ αυτούς τους φορείς.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα γίνει, τόσο με τις εγκαταστάσεις της, όσο και με τις συλλογές των βιβλίων που διαθέτει, το κέντρο του βιβλίου της ευρύτερης περιοχής και της Δυτικής Ελλάδας, με εξειδικευμένα λογοτεχνικά συνέδρια, ημερίδες, ειδικές εκδηλώσεις για τις παγκόσμιες ημέρες παιδικού βιβλίου, ποίησης κ.λ.π.

Οι προτάσεις μας για τη φιλαναγνωσία θα έχουν ως κεντρικό πυρήνα το να δημιουργηθούν σ’ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου μας Λέσχες Ανάγνωσης, τόσο για τους μεγάλους αναγνώστες, όσο και για τα παιδιά, δίνοντας κίνητρα στους κατά τόπους πολιτιστικούς φορείς να τις δημιουργήσουν.

Οι υπάρχουσες δομές του βιβλίου (δράσεις, συνέδρια, συμπόσια, συναντήσεις) θα στηριχτούν από τον Δήμο Πατρέων, εξακτινώνοντας το έργο τους ανά την Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει καμία παρέμβαση στη δράση τους.

Σε συνεργασία με το Σύλλογο Βιβλιοπωλών  μα και τους εκδότες και τους φορείς των Συγγραφέων και των Ποιητών, σε ετήσια βάση, θα διοργανωθεί έκθεση βιβλίου στην Πάτρα που θα αφορά τη Δυτική Ελλάδα κατά τα πρότυπα της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.

Δεν είναι δυνατόν στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδος να υπάρχουν εκθέσεις βιβλίων και να μην υπάρχει ούτε μία στην Πάτρα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με αποφάσεις που θα πάρει, θα τιμήσει σπουδαίους Έλληνες ποιητές και συγγραφείς με την τιμή του επίτιμου δημότη της πόλης των Πατρέων.  Είναι αδιανόητο ο τελευταίος επίτιμος δημότης να έγινε ο Αντώνης Σαμαράκης το 1996 και ο προηγούμενος ο Γιάννης Ρίτσος επί δημαρχίας Θεόδωρου Άννινου.

Σε ετήσια βάση η Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικός Οργανισμός, θα εκδίδει το ημερολόγιο του Δήμου Πατρέων, με θέματα που αφορούν την πόλη και κείμενα από τους δημιουργούς της πόλης.

Σε συνεργασία με την Μητρόπολη Πατρών, θα δημιουργηθεί δίγλωσση έκδοση για την ιστορία του Πολιούχου Αγ. Ανδρέα της πόλης και τις ιστορίες των μοναστηριών του δήμου.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη τιμώντας την ιστορία της Πάτρας, κοινωνική, πολιτική, πολιτιστική, καρναβαλική, θα δημιουργήσει θεματικές εκδόσεις (μονογραφίες) που θα φέρουν σε πρώτο επίπεδο τη δυναμική της πόλης στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Το κληροδότημα «Κόλλα» που ανήκει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη – Πολιτιστικός  Οργανισμός και βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο Παντανάσσης, Αγ. Ανδρέου, Όθωνος Αμαλίας και Πατρέως, μέσα από Ευρωπαϊκά Προγράμματα,  προτείνουμε να αποδοθεί στην πόλη ως η νέα Βιβλιοθήκη με σύγχρονο αναγνωστήριο. Ο παλαιός χώρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης να αποδοθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών με μόνιμες εκθέσεις των συλλογών της και περιοδικές εκθέσεις".