Μετρούν τις πληγές τους για ακόμα μία φορά στην Κρήτη μετά και την πρόσφατη θεομηνία που έπληξε το νησί.

Ακόμα και σήμερα παραμένουν αποκλεισμένες πολλές περιοχές της Κρήτης, έχουν καταγραφεί ζημιές εκατομμυρίων, ενώ με με απόφασή του ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τους δήμους Σητείας, Ιεράπετρας και Φαιστού.

Αποκλεισμένες περιοχές στο δήμο Ιεράπετρας

Μετά από την θεομηνία της Κυριακής τα μηχανήματα και συνεργεία του δήμου και της περιφέρειας βρίσκονται στους δρόμους και προσπαθούν να αποκαταστήσουν το οδικό δίκτυο σε πολλές περιοχές της Ιεράπετρας που βρίσκονται αποκλεισμένες

«Υπάρχουν τεράστια προβλήματα τόσο στους αγροτικούς δρόμους όσο και τους περιφερειακούς. Οι κατολισθήσεις ήταν πολλές και τρέχουμε από την πρώτη στιγμή να αποκαταστήσουμε ότι μπορούμε. Ωστόσο, υπάρχουν αποκλεισμένες περιοχές όπως στην Καλαμοκαμιά αλλά και στο σημείο μεταξύ Μαλών και Χριστού», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσιος Καλαντζάκης, τονίζοντας παράλληλα πως έχουν καταστραφεί δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης του δήμου ενώ τα θερμοκήπια παραμένουν πλημμυρισμένα.

«Έριξε πάρα πολύ νερό μέσα σε λίγες ώρες. Τα θερμοκήπια είναι ακόμα πλημμυρισμένα ενώ υπάρχουν τεράστιες ποσότητες λάσπης σε σπίτια και επιχειρήσεις που προσπαθούν οι ιδιοκτήτες με τη βοήθεια του δήμου να απομακρύνουν. Παράλληλα, τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης είναι κατεστραμμένα και ετοιμάζουμε τεχνικά δελτία για να χρηματοδοτηθούν τα έργα», ανέφερε σχετικά ο κ. Καλαντζάκης.

Κατεστραμμένες καλλιέργειες και οδικό δίκτυο στον δήμο Φαιστού

Αρκετές καταστροφές όμως προκλήθηκαν και στο δήμο Φαιστού κατά τη διάρκεια της θεομηνίας της 6ης Απριλίου. «Οι περισσότερες καταστροφές εντοπίζονται κυρίως στο οδικό δίκτυο το οποίο έχει τεράστιες καταστροφές αλλά και σε αγροτικές καλλιέργειες», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, ο δήμαρχος Φαιστού, Γιώργος Αρμουτάκης ο οποίος παράλληλα τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα στο δήμο είναι πως δεν υπάρχει προσωπικό.

«Το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι πως δεν έχουμε προσωπικό κι έχουμε ζητήσει – μετά από συνεννόηση του υπουργού κ. Σπίρτζη – να μας στείλουν τεχνικό προσωπικό από το υπουργείο Υποδομών να κάνουμε καταγραφή των ζημιών και καταστροφών που έχει υποστεί ο δήμος Φαιστού», ανέφερε σχετικά ο κ. Αρμουτάκης

«Τουλάχιστον ένας μήνας για να μπει σε τάξη η Σητεία»

«Η καταγραφή των προβλημάτων έχει ξεκινήσει ενώ παράλληλα εργαζόμαστε για να λυθούν τα προβλήματα. Την Παρασκευή έχουμε έκτακτο συντονιστικό στο οποίο οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων θα μας φέρουν εγγράφως τις ζημιές και καταστροφές που υπάρχουν στις περιοχές τους» αναφέρει μιλώντας στο cretapost, ο δήμαρχος Σητείας, Θεόδωρος Πατεράκης. Δεκάδες τα προβλήματα και στη Σητεία από την πρόσφατη θεομηνία. 
«Σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση, πρόκειται συνολικά για ζημιές κάποιων εκατομμυρίων και εκτιμώ ότι θέλουμε τουλάχιστον έναν μήνα για να μπει μια τάξη» αναφέρει ο δήμαρχος Σητείας.

Πλήγμα στον τουρισμό -Ο στρατός θα καθαρίσει τις παραλίες 

Πλήγμα και στον τουρισμό από την θεομηνία μιας και το νησί έχει αρκετές περιοχές που αποτελούν τουριστικά θέρετρα ωστόσο πολλές παραλίες βρίσκονται σε κακή κατάσταση και χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις.
«Προσπαθούμε να οργανώσουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε παραλίες, δεδομένου ότι ξεκινάει η τουριστική σεζόν. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τον καθαρισμό στο Βάι και την Ανάληψη ενώ οργανώνουμε τις παρεμβάσεις μας στις υπόλοιπες παραλίες όπως στο Μακρύ Γυαλό, τον Γούδουρα, τα Πιλαλήματα, Πισκοκέφαλο κτλ. Σήμερα θα μας βοηθήσει η στρατιωτική μονάδα της Σύρου αλλά και άνδρες από τη ναυτική βάση» σημειώνει ο δήμαρχος Σητείας.

Μεγάλα προβλήματα στο αγροτικό δίκτυο

Ένα εξίσου μεγάλο πρόβλημα που έχει προκαλέσει η θεομηνία της 6ης Απριλίου είναι οι καταστροφές που υπέστησαν αρκετά σημεία στην αγροτική οδοποιία του δήμου Σητείας.

Παράλληλα, σταδιακά λύνονται τα προβλήματα στα δίκτυα ύδρευσης ενώ άμεσα ξεκινούν οι επισκευές στα κατεστραμμένα κέντρα δίκτυα άρδευσης.
Ωστόσο ήδη έχουν ετοιμαστεί από την δημοτική αρχή της Σητείας δύο τεχνικά δελτία ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ για παρεμβάσεις σε αγροτική οδοποιία και δίκτυα άρδευσης.

«Έχουμε έτοιμα δύο τεχνικά δελτία που καταθέσαμε. Το πρώτο στο υπουργείο Εσωτερικών – μετά από συμφωνία που είχαμε – ύψους ενός εκατομμυρίου που προβλέπει παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία, την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης – που χρειάζονται πάρα πολλά, εξαιτίας κατολισθήσεων – και μία μεγάλη παρέμβαση στο αρδευτικό δίκτυο της περιοχής. Το δεύτερο δελτίο θα στείλουμε από την πλευρά της ΔΕΥΑΣ, ύψους περίπου 300.000 ευρώ, στην περιφέρεια για χρηματοδότηση που αφορά την επισκευή αντλητικών συστημάτων για την ύδρευση αλλά και στα αντλιοστάσια των βιολογικών Σητείας και Παλαικάστρου», επεσήμανε ο κ. Πατεράκης.