Κρίσιμη είναι η πανελλήνια σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα την Τετάρτη στις 10 Απριλίου, με όλη την εστίαση σχεδόν της Ελλάδος να βρίσκεται στην αχαϊκή πρωτεύουσα, για να αποφασίσει από κοινού τις διεκδικήσεις αλλά κυρίως τις κινητοποιήσεις που είναι να γίνουν από τον κλάδο.

Στην Πάτρα θα έρθουν οι 25 σύλλογοι εστίασης από τους 30 ενεργούς που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα τους οι ισχυρότεροι, όπως αυτός της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, αλλά και γενικότερα από όλη την χώρα.

Το παρών μεταξύ άλλων θα δώσει ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Κουράσης, ενώ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας που θα γίνει η συνεδρίαση θα βρίσκονται εκπρόσωποι και πολλών ακόμα συναφών επαγγελμάτων, όπως από την συντεχνία των αρτοποιών, των ζαχαροπλαστείων, αλλά και συνεργατικών επαγγελμάτων του οικοδομικού κλάδου που κατασκευάζουν τα καταστήματα της εστίασης.

"Τον αγώνα αυτόν που ξεκινήσαμε από την Πάτρα τον στηρίζει όχι μόνο η εστίαση της χώρας, αλλά και δεκάδες ακόμα επαγγέλματα που ανήκουν στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών που αυτή τη στιγμή υποφέρουν" τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνουν ομιλίες από εκπροσώπους των επαγγελματιών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων και θα μιλήσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Στη συνέχεια αναμένεται να εκδοθεί ένα ψήφισμα που θα προκύπτει μέσα από όλα όσα ακούστηκαν κατά την διάρκεια της σύσκεψης, έχοντας τις υπογραφές όλων όσων συμμετείχαν, αλλά και αυτών που βρίσκονται στο πλευρό των συμμετασχόντων και συμφωνούν με τις αποφάσεις που θα παρθούν. Το ψήφισμα αυτό θα πάει στα γραφεία των υπουργών της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, έτσι ώστε να το έχουν υπόψη τους στις συναντήσεις που θα έχουν μαζί τους.

Συναντήσεις που έχουν ήδη καθοριστεί, με την μόνη λεπτομέρεια ότι ακόμα δεν έχει οριστεί η ημερομηνία τους.

Τι τους είπε ο Τσακαλώτος για τη μείωση του ΦΠΑ

Η απεργία λοιπόν που ξεκίνησε η εστίαση της Πάτρας, μπαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και στα γραφεία των υπουργών.

Το ψήφισμα, κρίνοντας από την τάση που υπάρχει, αναμένεται να είναι αποφασιστικό και διεκδικητικό για τον κλάδο, αλλά και γενικότερα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η άτυπη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του ΣΚΕΑΝΑ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Πάτρα, τους έχει πεισμώσει ακόμα περισσότερο.

Εκεί, ο υπουργός Οικονομικών τους τόνισε για το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ που αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα αιτήματα της εστίασης ότι το μόνο που μπορεί να γίνει είναι σε βάθος χρόνου να μειωθεί έως 1% με 2%. "Εμείς δεν το συζητάμε καν αυτό το ενδεχόμενο. Θέλουμε μονοψήφιο ΦΠΑ και είμαστε κάθετοι σε αυτό" σχολιάζει ο Σπύρος Στεργίου.

Οπότε όλα δείχνουν ότι η εστίαση, έχοντας στο πλευρό της και ένα σημαντικό μέρος των υπόλοιπων ελεύθερων επαγγελματιών, πάει για μετωπική με την κυβέρνηση, σε εποχές εκλογών και έναρξης καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Το σίγουρο είναι ότι η αίθουσα του Επιμελητηρίου την Τετάρτη στις 10 Απριλίου (11:30) αναμένεται να είναι κατάμεστη από τον κόσμο.

Η ανακοίνωση του ΣΚΕΑΝΑ

"Την Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 και ώρα 11:30, το πρωί στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Μιχαλακοπούλου 58, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης & Αναψυχής Ν. Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ) θα πραγματοποιήσει πανελλήνια συνδιάσκεψη για την εστίαση. Επιβεβαιωμένες είναι οι συμμετοχές 25 σωματείων εστίασης, αναψυχής και συναφών επαγγελμάτων από 25 νομούς, εκπροσωπώντας όλη την Ελλάδα.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν την συνδιάσκεψη είναι τα μεγάλα προβλήματα της εστίασης και οι λύσεις τους.

Οι προτάσεις μας:

1. Μονοψήφιο Φ.Π.Α.

2. Μείωση του μη μισθολογικού κόστους

3. Ένας φορέας είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων

4. Αλλαγή νόμου περί 80 Decibel

5. Εξορθολογισμός και επικαιροποίηση των 25 σημείων ελέγχου

Όλη η εστίαση της Ελλάδας θα δώσει το δυναμικό παρόν, για πρώτη φορά ενωμένη, στην πόλη της Πάτρας."