ΛΙΣΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

  • 80g ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 3 μήλα (καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους)
  • 2κ.σ καστανή ζάχαρη
  • αλάτι σε νιφάδες
  • μαύρο πιπέρι τριμμένο
  • 60g ξίδι
  • 2κ.σ θυμάρι
  • 200g .μανούρι (σπασμένο με τα χέρια σε χοντρά κομμάτια)
  • 1 συσκευασία σφολιάτα ή κουρού
  • 1κ.σ βούτυρο λιωμένο
  • 1κ.σ παπαρουνόσπορο
ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ
  • Βήμα 1: Ετοιμάστε τη γέμιση. Βάλτε μέσα σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και αφήστε το να ζεσταθεί. Προσθέστε το κρεμμύδι, τα μήλα και σοτάρετε για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και συνεχίστε να σοτάρετε για 4-5 λεπτά ακόμα, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν.
  • Βήμα 2: Σβήστε με το ελιξίριο, προσθέστε το θυμάρι και αφήστε τα για λίγα λεπτά, μέχρι να χυλώσουν και να πιούν τα περισσότερα υγρά τους. Αφήστε τη γέμιση στην άκρη.
  • Βήμα 3: Ετοιμάστε την πίτα. Απλώστε το φύλλο σφολιάτας πάνω σε ένα πάγκο. Αδειάστε τη γέμιση στο μισό φύλλο και απλώστε την ομοιόμορφα αφήνοντας ένα περιθώριο γύρω-γύρω 1.5 εκ.
  • Βήμα 4: Πασπαλίστε το μανούρι και στη συνέχεια σκεπάστε την με το υπόλοιπο μισό φύλλο, κλείνοντας το σαν φάκελο. Πιέστε τις άκρες γύρω-γύρω για να κλείσουν καλά.
  • Βήμα 5: Αλείψτε το φύλλο από πάνω με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε με τον παπαρουνόσπορο.
  • Βήμα 6: Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 20-25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το φύλλο και να πάρει χρώμα.
  • Βήμα 7: Αφήστε την πίτα 5 λεπτά να σταθεί και σερβίρετε.

Πηγή: yolenis.gr