Αύξηση κρουαζιερόπλοιων ενδέχεται να έχουμε αυτό το καλοκαίρι στην Πάτρα, σύμφωνα με τα πρώτα σήματα που έχουν λάβει οι άνθρωποι του λιμανιού. 

Σύμφωνα με τις ειδοποιήσεις που έχει λάβει ο ΟΛΠΑ, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν που ετοιμάζεται να ξεκινήσει, θα έχουμε στην Πάτρα, εκτός απροόπτου, τέσσερις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι.

Το γεγονός αυτό σημαίνει από μόνο του μία αύξηση για την αχαϊκή πρωτεύουσα στη μορφή του τουρισμού που στην Πάτρα δεν έχει αναπτυχθεί για πολλούς και για διάφορους λόγους, παρά τις δυνατότητες που της δίνει το λιμάνι της, ένα από τα μεγαλύτερα σε όλη την Ελλάδα. 

Πέρυσι, παρά την αύξηση των τουριστών, κυρίως μέσω του προγράμματος Culture and Shopping, οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στην Πάτρα, κινήθηκαν σχεδόν στο μηδέν. Μόνο ένα κρουαζιερόπλοιο ήρθε στο λιμάνι της Πάτρας, με τα περισσότερα να επιλέγουν το λιμάνι του Κατακόλου. 

Οι αναμενόμενες τέσσερις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων την φετινή τουριστική σεζόν είναι σίγουρα μία πρόοδο και μπορεί να δώσουν μία ανάσα στην τοπική αγορά από την στιγμή που μιλάμε για τουρίστες με μεγάλες οικονομικές δυνατότητες που θα κατέβουν στην πόλη και θα κάνουν τις αγορές τους.

Ωστόσο, η Πάτρα, σύμφωνα με τα όσα τόνισε και ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές στο ΑΠΕ, απέχει αρκετά ακόμα από το να γίνει πόλος έλξης για τα κρουαζιερόπλοια και να προχωρήσει σε σημαντικά βήματα ανάπτυξης σε αυτή τη μορφή τουρισμού. 

«Οι ειδοποιήσεις που είχαμε για τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στην Πάτρα, συνιστούν μία αύξηση της κρουαζιέρας, αλλά δεν μεταβάλει την εικόνα, που λέει ότι η Πάτρα δεν είναι ακόμα πόλος έλξης κρουαζιέρας ή λιμάνι κρουαζιέρας» τόνισε.

"Η Πάτρα έχει τη δυνατότητα να γίνει πόλος έλξης κρουαζιέρας, διότι υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές στο λιμάνι, οι οποίες είναι πολύ καλές, και για παράδειγμα καλύτερες από αυτές του λιμένα Κατακόλου, αλλά παρόλα αυτά οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν προτιμούν την Πάτρα, γιατί το λιμάνι του Κατακόλου είναι πιο κοντά στην Αρχαία Ολυμπία". 

Εργασίες στο τμήμα της βόρειας λιμενολεκάνης του λιμανιού

Πάντως, στο λιμάνι της Πάτρας έχουν προχωρήσει στη εκπόνηση ενός σχεδίου με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας του χώρου του παλιού λιμανιού και συγκεκριμένα στο τμήμα της βόρειας λιμενολεκάνης που προορίζεται για να υποδέχεται κρουαζιερόπλοια. "Θα προχωρήσουμε ένα διαγωνισμό για την αποκατάσταση του βάθους της βόρειας λιμενολεκάνης, η οποία προορίζεται για να υποδέχεται τα κρουαζιερόπλοια" τόνισε ο κ. Κοντοές. 

"Σε σημεία της βόρειας λιμενολεκάνης υπάρχουν κάποια ζητήματα αποθέσεων, που έχουν μικρύνει το βάθος της, για αυτό και πρέπει να γίνουν εργασίες, ώστε να αποκτήσει το αρχικό της βάθος". Παράλληλα προβλέπεται να τοποθετηθούν 22 ελαστικοί προσκρουστήρες, για την αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας ελλιμενισμού των πλοίων στο κρηπίδωμα.