Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Ελληνικού Εμπορίου που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Συνομοποσπονδία Εμπορίου Επιχειρηματικότητας, ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών και το Ινστιτούτο Εμπορίου Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η Πάτρα και η Αχαΐα, αλλά και γενικότερα η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, είναι από τις περιοχές της χώρας που χτυπήθηκαν βάναυσα από την κρίση, ενώ μέχρι ώρας δεν έχουν φανεί σαφή δείγματα για την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομό της Αχαΐας η μείωση του ακαθόριστου εθνικού προϊόντος έφτασε το 33,2% τη στιγμή που σε όλη την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης ήταν στο 29,3%. 

Εξάλλου, το κατά κεφαλήν ακαθόριστο εθνικό προϊόν ενώ για την ελληνική επικράτεια κυμάνθηκε στο διάστημα 2008-2016 στο 25%, στη Δυτική Ελλάδα η μείωση αυτή ανήλθε στο 26,4%. Στην Αχαΐα, δε το ποσοστό αυτό ανέβηκε αρνητικά ακόμα περισσότερο, φτάνοντας στο 30,6%. Παρόμοια συμπεράσματα προκύπτουν μέσα από τα στοιχεία της ημερίδας και σε άλλους τομείς για την περιοχή. 

Το διαθέσιμο εισόδημα το ίδιο διάστημα παρουσίασε σε όλη τη χώρα μείωση της τάξης 33,5%, ωστόσο, στη Δυτική Ελλάδα εκτινάχτηκε στο 39%. Η τελική καταναλωτική δαπάνη σε όλη την Ελλάδα είχε μείωση με ποσοστό 26,4%, στην περιοχή έφτασε να μειωθεί στο 27,5%. 

Σε ότι αφορά την απασχόληση την οκταετία στην ελληνική επικράτεια, η μείωση που σημειώθηκε ήταν της τάξης του 15,9%, ωστόσο, στη Δυτική Ελλάδα έφτασε στο -19,1%.

Η ανεργία για την περιοχή κυμάνθηκε σε αρκετά υψηλότερο επίπεδο από όλη την ελληνική επικράτεια, πάντα, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, ενώ το ποσοστό της είναι ακόμα αρκετά υψηλότερο από ότι ο εθνικός μέσος όρος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 στο σύνολο της χώρας η ανεργία έφτασε το 19,3%, όμως, στη Δυτική Ελλάδα το ποσοστό αυτό εκτινάχτηκε στο 23%, με την Αχαΐα από τους τρεις νομούς της Περιφέρειας να εμφανίζει το μεγαλύτερο φτάνοντας το 33,7%. Στην Ηλεία το ποσοστό ανεργίας ήταν στο 13,8% και στην Αιτωλοακαρνανία στο 18,7%. 

Τέλος, στο διάστημα της οκταετίας, η Αχαΐα έχασε το 33,2% της παραγωγικής της ισχύος, κάτι που δεν δείχνει μέχρι ώρας να έχει ανακτήσει.

Δείτε αναλυτικά τους σχετικούς πίνακες: