Μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον υδροβιότοπο της Αλυκής Αιγίου, άνοιξε τις πύλες της, την Παρασκευή 5 Απριλίου, στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, στο Αίγιο.  

Με τίτλο «Αλυκή Αιγίου – Επαναπροσεγγίζοντας ένα πολύτιμο οικοσύστημα» και στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού, ξεκίνησε η έκθεση που διοργανώνεται από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α), σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία Ελλάδας, τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Αχαΐας καθώς και τον Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αλυκής Αιγίου «Ο Άγιος Νικόλαος».

Η προστατευόμενη περιοχή της Αλυκής μόλις δύο χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης του Αιγίου, εκτός από έναν τόπο μοναδικής ομορφιάς, αποτελεί καταφύγιο για πολλά είδη ζώων και φυτών καθώς και έναν πολύτιμο σταθμό για τα μεταναστευτικά πουλιά. Παρότι πολύ περιορισμένη σε έκταση, παρουσιάζει την υψηλότερη ποικιλία ειδών στους Πελοποννησιακούς υγροτόπους με καταγεγραμμένα παραπάνω από 235 είδη πουλιών.

Ύστερα από πρόσκληση της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., δεκάδες ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι, προσέφεραν εθελοντικά φωτογραφικό υλικό, μιας και η Αλυκή αποτελεί ιδανικό σημείο επίσκεψης για παρατήρηση και φωτογράφηση πουλιών. Οι εντυπωσιακές εικόνες που αναδεικνύουν τη φυσική ομορφιά του τοπίου  και την μοναδική ορνιθοπανίδα που μπορεί να συναντήσει ο επισκέπτης κατά τη  διάρκεια του χρόνου, σε συνδυασμό με επεξηγηματικές πληροφορίες για την χλωρίδα και πανίδα του υδροβιότοπου, συνθέτουν τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της έκθεσης, μιας και για το διάστημα λειτουργίας της, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για μαθητές όλων των βαθμίδων.


Στη λαμπερή τελετή των εγκαινίων και στον κατάμεστο χώρο του Αρχοντικού Παναγιωτόπουλου, η πρόεδρος της ΔΗ.ΚΕΠ.Α. κα Μαρία Παπαχριστοπούλου, τόνισε τη σημαντικότητα του υδροβιοτόπου της Αλυκής σαν μια προστατευόμενη περιοχή με εγγύτητα στον αστικό ιστό της πόλης όπως επίσης υπογράμμισε και την ανάγκη ανάδειξης του. Για τη μοναδικότητα του φυσικού τοπίου της Αλυκής και την ιδιαίτερη θεματική της έκθεσης, μίλησε και ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος, ενώ τη σημασία του εκπαιδευτικού της χαρακτήρα επισήμαναν η κα Ιωάννα Παπαϊωάννου από τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης Αχαΐας και η κα Μαρία Πανίτσα, Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Τέλος, για τις απαραίτητες παρεμβάσεις που χρειάζονται για την ορθή διαχείριση του υδροβιότοπου σε συνεργασία με το νεοσυσταθέντα Φορέα Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου μίλησε ο περιβαλλοντολόγος και υπεύθυνος οργάνωσης της έκθεσης κ. Θοδωρής Πανουτσόπουλος.

Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. θέλει να ευχαριστήσει τους συνεργαζόμενους φορείς της έκθεσης, όπως και όσους προσέφεραν φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό για τις ανάγκες της έκθεσης. Επίσης ευχαριστεί το κατάστημα «ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ HOME - MEGA EURONICS» και τον κ. Παναγόπουλο για την πολύτιμη συνδρομή  στις τεχνικές ανάγκες της έκθεσης.

Φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό για τις ανάγκες της έκθεσης προσέφεραν: Άρης Αντωνόπουλος, Δημόπουλος Σωτήρης, Θεοδωρακοπούλου Αγγελική, Καρακατσάνης Κωνσταντίνος, Κολλιόπουλος Στάθης, Κωτσάκης        Μιχάλης, Μανουηλίδης Βασίλης, Μπεριάτος Γεράσιμος, Περδίκης Δημήτρης, Ρωμανός Οδυσσέας, Σταύρακας Λευτέρης, Σταυροπούλου     Τούλα, Τζουρά Βικτώρια και Φλώρος Ανδρέας.

Πληροφορίες έκθεσης:

Τόπος: Κτίριο Παναγιωτόπουλου. Μητροπόλεως και Παναγιωτοπούλων, Αίγιο

Διάρκεια: 5 – 20 Aπριλίου 2019

Ωράριο Λειτουργίας: 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00

Προγραμματισμός επίσκεψης σχολείων και πληροφορίες: 2691022250,6973003914