Από την αρχή, πριν καν ολοκληρωθεί η κατάσβεση της φωτιάς, οι εκτιμήσεις των στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μιλούσαν για εμπρησμό. 

Από τη μέχρι τώρα έρευνα όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνονται. Η φωτιά, προήλθε από εμπρησμό και τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Δίωξη Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έφτασε στη Στροφυλιά, προς τα εκεί συγκλίνουν. 

Το πόρισμα βέβαια της προανάκρισης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Η φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, στην καρδιά του δάσους, την ώρα που στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Οι εμπειρογνώμονες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την αρχή τόνιζαν ότι πρόκειται για εμπρησμό από ανθρώπους που γνώριζαν τι έκαναν. 

Οι προσπάθειες των 90 συνολικά πυροσβεστών που συμμετείχαν στην κατάσβεση ήταν υπεράνθρωπες. Η φωτιά θα μπορούσαν κάλλιστα εφόσον επεκτεινόταν να απειλήσει κατοικημένες περιοχές προς την πλευρά της Ηλείας κυρίως, αλλά και να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές καίγοντας και τις κουκουναριές, αλλά και τις βελανιδιές που υπάρχουν προς τη μεριά της Αχαΐας. 

Η κατάσβεση της φωτιάς κράτησε τρεις μέρες, όμως, στην ουσία περιορίστηκε αρκετά γρήγορα, με δεδομένο το μέγεθός της, αλλά και την περιοχή όπου ξέσπασε, μια περιοχή που εύκολα η παραμικρή φλόγα μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές, εφόσον επεκταθεί. Σημαντικό ρόλο στην κατάσβεση, ειδικότερα στα σημεία από όπου ξεκίνησε και στα οποία δεν μπορούσαν να φτάσουν οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, έπαιξαν οι εναέριες ρίψεις από τα δύο αεροπλάνα και το ελικόπτερο. 

Η έρευνα λοιπόν δείχνει ότι η αιτία της φωτιάς ήταν ο εμπρησμός, χωρίς όμως να έχουν ακόμα διευκρινιστεί τα κίνητρα των δραστών, σε μία περιοχή που έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να αναγερθεί ή να κατασκευαστεί τίποτα, αφού είναι προστατευόμενη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για την πορεία των ερευνών ενημερώνεται συνεχώς ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Δυτική Ελλάδα, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος.