Συστατικά
  • 1 ½ kg πατάτες κομμένες σε κυβάκια 2 cm
  • 1/4 φλ. βούτυρο
  • 2 κρεμμυδάκια εσαλότ ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φλ. ζωμός κοτόπουλου
  • 3/4 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 2 φλ. λευκό cheddar τριμμένο
  • 2 κ. γλυκού μουστάρδα Dijon
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 κ. σούπας σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
Τρόπος μαγειρέματος
  • Βάλε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο αλατισμένο νερό.
  • Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός χαμήλωσε την φωτιά, κάλυψε με το καπάκι και βράσε για πέντε λεπτά.
  • Σούρωσε τις πατάτες καλά και άφησέ τες στην άκρη.
  • Προθέρμανε τον φούρνο στους 190 βαθμούς και λάδωσε ένα πυρίμαχο σκεύος 22x33cm.
  • Σε ένα κατσαρόλι λιώσει το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σόταρε το σκόρδο και τα εσαλότ για τέσσερα λεπτά.
  • Ρίξε και το αλεύρι να καβουρδιστεί ανακατεύοντας συνεχώς για ένα λεπτό.
  • Πρόσθεσε και τον ζωμό κοτόπουλου με την κρέμα γάλακτος και μόλις πάρουν βράση, ανακάτευε συνεχώς για πέντε λεπτά μέχρι να πήξει.
  • Αφαίρεσε από την φωτιά και ρίξε 3/4 φλιτζανιού cheddar και την μουστάρδα.
  • Ρίξε και τις πατάτες στο κατσαρόλι και αλατοπιπέρωσε.
  • Άπλωσε τις πατάτες στο πυρίμαχο σκεύος και ψήσε για 40 λεπτά.
  • Βγάλε το σκεύος από τον φούρνο και γύρισέ τον στο γκριλ.
  • Πασπάλισε το υπόλοιπο cheddar και ψήσε στον φούρνο για τρία λεπτά.
  • Άφησε το ογκρατέν για πέντε λεπτά να σταθεί και σέρβιρε γαρνίροντας με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Πηγή: tlife.gr