Μεγάλη μου τιμή Αξιότιμε κ. Ξανθέ, Υπουργέ μου της Υγείας (αν και της ανομίας θα ταίριαζε καλύτερα)

Νοιώθω ιδιαίτερη τιμή που στα τόσα και πλέον χρόνια που υπηρετώ στο Ε.Σ.Υ. ένας υπουργός καταδέχτηκε ν’ απαντήσει σε αίτημα μου. Βέβαια το αίτημα δεν απευθυνόταν σε εσάς αλλά σε υπηρεσιακό παράγοντα του Υπουργείου και αυτό κάνει την τιμή ακόμη μεγαλύτερη.

Ζούμε όμως υπό την σκέπη μία «αριστερής» κυβέρνησης και είναι φυσικό ο υπουργός να καταδέχεται να «μιλάει» με τους υπηκόους του. Αυτή είναι και η διαφορά με την διακυβέρνηση των «Σαμαροβενιζέλων». Βέβαια αυτοί ρωτούσαν και την άποψη των υπηρεσιακών παραγόντων αλλά εσείς απλοποιήσατε τις διαδικασίες. Γίνατε μαζί και υπηρεσιακός παράγοντας και νομικός σύμβουλος και γιατί όχι και νομικό συμβούλιο του κράτους.

Μια και οι αναγνώστες ίσως να μην καταλαβαίνουν γιατί πράγμα μιλώ να μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή αναδρομή. Πέρυσι τέτοια εποχή προκηρύχθηκαν οι θέσεις για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π).

Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία υπογράφατε εσείς, η διαδικασία επιλογής θα κρατούσε έναν το πολύ δυο μήνες. Έναν χρόνο μετά, η επιλογή για την Δυτική Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι «Σαμαριζοβενιζέλοι» την ολοκλήρωναν σε 3-4 το πολύ μήνες. Αλλά αυτοί ήταν βιαστικοί γιατί ήθελαν να επανδρώσουν τα νοσοκομεία με γιατρούς. Το Συμβούλιο Επιλογής, που εσείς διορίσατε χωρίς καμία διαύγεια, δουλεύει με το ραχάτι του προφανώς για να μην γίνουν λάθη στην αξιολόγηση και δεν «μαγειρευτούν» σωστά τ’ αποτελέσματα. Ακόμα μια διαφορά με τους προηγούμενους. Αυτοί διόριζαν τα συμβούλια επιλογής με εμφανή κλήρωση για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχό και όλες οι ενστάσεις των υποψηφίων ετύγχαναν απαντήσεως. Η «αριστερή» διακυβέρνηση όμως θεωρεί όλους του ομοϊδεάτες της ηθικά άμεμπτους. Οπότε με αυτό το ηθικό πλεονέκτημα γιατί να μπούμε στην γραφειοκρατία της κλήρωσης, αφού διορίζουμε τους ημέτερους;

Αφού λοιπόν ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αιτήσεων, έναν μήνα αργότερα υπογράψατε εγκύκλιο με την οποία η προϋπηρεσία στα ΤΕΠ μετρούσε στο τετραπλάσιο. Αυτή η προϋπηρεσία δεν υπήρχε βέβαια στην ηλεκτρονική δήλωση αλλά αυτό, κατά την ¨αριστερή¨ σας άποψη, ήταν ακόμη ένα γραφειοκρατικό μικρολαθάκι. Βέβαια για να μην σας φορτώνω όλες τις αμαρτίες εκδώσατε και άλλες εγκυκλίους - εδώ μάλλον ζητήσατε την γνώμη των υπηρεσιακών παραγόντων - με τις οποίες αποσαφηνίζετε πλήρως τους όρους των προκηρύξεων. Η εγκύκλιοι σας έγιναν σεβαστές από τα νοσοκομεία και ανάμεσα στους όρους της προκήρυξης συμπεριλήφθη και διάταξη του νόμου 3754/2009 «ότι οι ιατροί με βαθμό Διευθυντή δεν μπορούν να διεκδικήσουν άλλη θέση Διευθυντή αν δεν έχει παρέλθει εξαετία από την λήψη του βαθμού».

Και εδώ αρχίζει το «αριστερό» μαγείρεμα. Ένας συνυποψήφιός μου Διευθυντής – πίστεψα ο ανόητος ότι ως δηλωμένοι αριστεροί θα κάνατε αξιοκρατική κρίση και υπέβαλλα αίτηση - που δεν είχε κλείσει εξαετία στον βαθμό, υπέβαλε παραίτηση - προσέξτε υπέβαλε, δεν είχε αποχωρήσει από το Ε.Σ.Υ. – για να διεκδικήσει την θέση του Διευθυντή σε Τ.Ε.Π. Και όχι μόνον αυτό. Επειδή η διατύπωση της δήλωσης – αχ, αυτοί οι υπηρεσιακοί παράγοντες που επιμένουν να μην παίρνουν μέρος σε αλχημείες – δεν επέτρεπε στον συνυποψήφιο μου να θέσει υποψηφιότητα για την θέση Διευθυντή έκανε το απλούστερο: Νόθευσε την αίτηση!

Το Συμβούλιο Επιλογής της 6ης Υ.Πε αποδέχθηκε την νοθευμένη αίτηση και έκρινε την υποψηφιότητα παραδεκτή. Βέβαια σε ανάλογες περιπτώσεις άλλα Συμβούλια - προφανώς είχαν υπ΄ όψη τις σοβαρές ποινικές συνέπειες - ενέργησαν νομίμως και έκριναν αυτές τις υποψηφιότητες μη παραδεκτές. Και έρχεστε εσείς με την προσωπική σας επιστολή – προφανώς οι νομικές σας γνώσεις υπερβαίνουν τις δικές μου – και αυτοακυρώνεστε. Δηλώνετε εγγράφως ότι ο συνυποψήφιός μου, παρ’ όλες εγκυκλίους και τις προκηρύξεις και προπάντων τον νόμο, ενήργησε νομίμως!

Βέβαια παραμένω κολακευμένος που μου απαντήσατε προσωπικά. Σε έναν άλλο συνυποψήφιο μου που ενόχλησε το υπουργείο, για το ίδιο θέμα, απαντήσατε – μέσω υπηρεσιακών παραγόντων αυτή τη φορά - σε πέντε (5) μήνες, αλλά αυτός ήταν «δεξιός» και πολύ πάει που εσείς σαν «αριστερός» του απαντήσατε κιόλας.

Θα μπορούσε, βέβαια, όλη αυτή η ταλαιπωρία να αποφευχθεί αν διορίζατε εσείς ο ίδιος τους Διευθυντές της αρεσκείας σας αλλά αυτό υποθέτω ότι θα είναι στα πλάνα σας για την επόμενη τετραετία. Επί των «αριστερών» ημερών σας η φυγή του καλύτερου ιατρικού δυναμικού προς το εξωτερικό γιγαντώθηκε. Τα πεπραγμένα σας ως Υπουργός είναι μια από τις πολλές αιτίες.

Η δική μου όμως γνήσια ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ δεν μου επιτρέπει όμως να μείνω άπραγος στις ανομίες σας. Αρκεί να «ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ!»

Σπύρος Μάρκου
Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαϊας