Η διαχείριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αποτέλεσε αντικείμενο ενημερωτικής συνάντησης που διοργάνωσε την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Προσκεκλημένοι ήταν οι δικαιούχοι του προγράμματος. Εκπρόσωποι Δήμων, ΔΕΥΑ, δημοσίων δομών υγείας ενημερώθηκαν από στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (e-ΠΔΕ), με το οποίο απλοποιούνται και οι διαδικασίες πληρωμών.

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό από το 2011, χρονιά δημιουργίας του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας επεσήμανε: «Καταφέραμε και εξυγιάναμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πολύ μεθοδικά. Ολοκληρώσαμε τα παλαιότερα έργα και όλα τα έργα που εντάσσουμε, πλέον ανταποκρίνονται στους κανόνες ενός βιώσιμου προγράμματος».

Τόνισε ακόμη ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρωτοστάτησε στη δημιουργία ειδικής συλλογικής απόφασης για επαναλαμβανόμενες δράσεις συντήρησης οδικών αξόνων και αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και αντίστοιχες για φυσικές καταστροφές, ώστε να υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις για αναγκαίες παρεμβάσεις.


Συνεχίζοντας ο κ. Κατσιφάρας ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπου η Περιφέρεια προσπέρασε τα όρια των αρμοδιοτήτων της, δίνοντας λύσεις σε σημαντικά προβλήματα που εκκρεμούσαν όπως η ολοκλήρωση της κατασκευής 19 αμφιθεάτρων στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η αγορά εξοπλισμού νοσοκομείων, η κατασκευή του δρόμου για την πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο στη Βούντενη κ.ά.

Αναφερόμενος στην υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας τόνισε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το 2011 επικεντρώνει το στόχο της στη μέγιστη αξιοποίηση των περιορισμένων πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προς όφελος τόσο της περιφερειακής ανάπτυξης όσο και της αναδιανομής πόρων μεγαλώνοντας το κοινωνικό όφελος και ευημερία του λαού».

Συνεχίζοντας παρέθεσε στοιχεία με βάση τα οποία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την περίοδο 2011-2018 κατανεμήθηκαν πιστώσεις συνολικά 252.183.964 ευρώ. Στο Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων είναι ενταγμένα και λειτουργικά 268 δημόσια έργα συνολικού προϋπολογισμού 491 εκ. ευρώ και 284 έργα συνολικού προϋπολογισμού 431 εκ. ευρώ στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του.

Με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκτελούνται έργα συντήρησης οδικών αξόνων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, όπως επίσης έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας σε αναπτυξιακούς πόλους της ΠΔΕ (αεροδρόμια, λιμάνια). Μπαίνει σε φάση υλοποίησης η ολοκληρωμένη στρατηγική για την αποκατάσταση και αναβάθμιση των δρόμων πρόσβασης προς Ιερές Μονές και Προσκυνηματικούς χώρους, δρομολογήθηκε η ανακαίνιση δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και η αναβάθμιση του εξοπλισμού (ξενοδοχειακού και ιατρικού) των δημόσιων νοσοκομείων της Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχουν ενταχθεί έργα τριετούς διάρκειας για την αντιμετώπιση των έκτακτων φυσικών φαινομένων.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Φανή Καραμήτσα υπογράμμισε τη διαρκή συνεργασία μεταξύ υπουργείου και Περιφέρειας, η οποία –όπως τόνισε- παρουσιάζει υψηλή απορροφητικότητα πόρων.

Σε ό,τι αφορά το νέο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που έχει τεθεί ήδη σε πλήρη ανάπτυξη με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών, την εκτέλεση των πληρωμών ηλεκτρονικά και την επιτάχυνση της απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων είπε χαρακτηριστικά: «Είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια, ένα πολύτιμο εργαλείο για να κάνουμε γρήγορα και εύκολα αποτελεσματική δουλειά, με σύντομες διαδικασίες και αξιοπιστία, δημιουργώντας ρόλο για φορείς υλοποίησης. Γι’ αυτό σας ζητώ να το αγκαλιάστε και να το χρησιμοποιήσετε ώστε να δώσει όλες τις δυνατότητες για τις οποίες έχει σχεδιαστεί».