Το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο διοργάνωσαν εκδήλωση, η οποία φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας την Τρίτη 2 Απριλίου 2019.

Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, κ. Ιωάννης Πετράτος, στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε το κοινό, που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του φορέα και τόνισε ότι το Επιμελητήριο Αχαΐας στηρίζει την εξωστρέφεια των αχαϊκών επιχειρήσεων. Η αγορά των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις ελληνικές και δη αχαϊκές εξαγωγικές εταιρείες και η απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων για την αγορά της Αμερικής μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τις επιχειρήσεις είτε στα πρώτα τους βήματα είτε στην προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξής τους.

Αντίστοιχα χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας κος Κλεομένης Μπάρλος, ο οποίος τόνισε την σημασία των ΗΠΑ ως νέας αγοράς και υπογράμμισε παράλληλα όμως τις δυσκολίες τις οποίες παρουσιάζει, οι οποίες βέβαια αν ξεπεραστούν με την κατάλληλη προετοιμασία τότε τα αποτελέσματα για την επιχείρηση θα είναι ιδιαίτερα θετικά.

Ο κος Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου έκανε μία ενδιαφέρουσα ενημέρωση σχετικά με το ρόλο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου και τις δράσεις που κάνει με σκοπό την ενδυνάμωση των διμερών ελληνοαμερικανικών εμπορικών σχέσεων.

Παρουσιάστηκε το τμήμα διεθνούς εμπορίου «Trade USA», το οποίο υπάρχει στην Ελλάδα από το 2013 με αντικείμενο την εκπαίδευση, την παροχή συμβουλών και την διασύνδεση ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων που στόχος τους είναι η διείσδυση ή/και η επέκτασή τους στην αγορά των ΗΠΑ με αμερικανούς αγοραστές. Μέσα στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας έχουν ήδη διεξαχθεί 27 σεμινάρια “TradeUSA Workshops: Prepare-Plan-Execute” σε 16 περιφερειακές πόλεις και έχουν εκπαιδευτεί περισσότερες από 490 εταιρείες.

Εκτενής αναφορά έγινε για τις ιδιαιτερότητες των ΗΠΑ. Τονίστηκε ότι πρόκειται για μία τεράστια αγορά, η οποία έχει όμως σημαντικές διαφορές από την αγορά της Ευρώπης αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζει πολλές διαφορές και μεταξύ των διαφορετικών πολιτειών. Τα κλασσικά ελληνικά προϊόντα, τα οποία ανήκουν στον κλάδο τροφίμων και ποτών όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, το κρασί, τα αρωματικά φυτά, η φέτα, τα ηδύποτα και οι ξηροί καρποί έχουν την δυναμική να πωλούνται στην Αμερική αλλά πρέπει η εταιρεία, η οποία σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί σε αυτή την αγορά να κάνει πολύ προσεκτικά βήματα που σχετίζονται τόσο με την συσκευασία, όσο και με την ποσότητα, την τιμή, τις ειδικές προδιαγραφές, και φυσικά απαραίτητο είναι το προϊόν να έχει περάσει από τον FDA (τον κυβερνητικό φορέα, υπεύθυνο για τον έλεγχο τροφίμων και φαρμάκων τα οποία καταναλώνονται στις ΗΠΑ). Στο πλαίσιο της κανονιστικής συμμόρφωσης με τον FDA ανακοινώθηκε και η νέα στρατηγική συνεργασία του TradeUSA με την γνωστή αμερικανική εταιρεία EAS Consulting Group.

Μία επίσης σημαντική παρουσίαση έγινε σχετικά με την ασφάλιση πιστώσεων. Πρόκειται για μία ασφάλιση στην οποία μπορούν να προβούν οι εξαγωγικές εταιρείες και η οποία τους καλύπτει μέχρι το 90% του τιμολογούμενου ποσού σε περίπτωση μη αποπληρωμής από τον αγοραστή.

Ιδιαίτερη ανάλυση έγινε στη συνέχεια για το θέμα της κωδικοποίησης των προϊόντων και της ετικέτας που πρέπει να έχουν και όσον αφορά στην κωδικοποίηση (barcoding).

Έγινε ευρεία αναφορά στις απαιτήσεις των ΗΠΑ και των προβλημάτων που κατά καιρούς έχουν αντιμετωπίσει εταιρείες οι οποίες είχαν κάνει κάποιες αστοχίες και οι οποίες τελικά κόστισαν σημαντικά ποσά στις ίδιες αλλάζοντας συσκευασίες και κωδικούς.

Υπήρχε σημαντική συμμετοχή από εκπροσώπους εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους και στο τέλος τέθηκαν αρκετά ειδικά ερωτήματα προς τους προσκεκλημένους.