Ο Γιάννης Στάνκογλου έχει αρκετές και καλές ταινίες στο βιογραφικό του, µε πρωταγωνιστικούς αλλά και συµπρωταγωνιστικούς ρόλους, όπως αναφέρει το realnews.

Τώρα ο ηθοποιός στέκεται απέναντι από τον εκκεντρικό, εκλεπτυσµένο, βαθιά ψυχαναγκαστικό χαρακτήρα που ερµηνεύει ο Aρης Σερβετάλης στο σύγχρονο νουάρ του βραβευµένου, πρωτοεµφανιζόµενου σκηνοθέτη Στηβ Κρικρή, «The Waiter», που θα ξεκινήσει τη διαδροµή του στις ελληνικές αίθουσες στις 4 Απριλίου. Στον αντίποδα του «Ρένου» του Σερβετάλη, ο «Ξανθός» του Στάνκογλου είναι πιο αδρός, πιο µπρούτος, πιο διαυγής και, όπως φαίνεται, πολύ πιο επικίνδυνος.

Σου αρέσει να υποδύεσαι τον κακό;

Μου έχει συµβεί και στην τηλεόραση. Οι σκοτεινοί χαρακτήρες µού δίνουν πάτηµα να ανακαλύψω καινούργια πράγµατα. Πάντα εξερευνώ ολόκληρο το «τοπίο», το ψυχογράφηµα του ήρωα, δηλαδή, για να βρω τους λόγους για τους οποίους είναι έτσι. Και, βέβαια, κάθε κακός είναι διαφορετικός από έναν άλλον κακό. Νοµίζω ότι ο «Ξανθός» δεν θυµίζει κανέναν χαρακτήρα από όσους έχω ερµηνεύσει µέχρι τώρα.

Το «The Waiter» βασίζεται σε γεγονότα;

Η αφετηρία ήταν ένα πραγµατικό περιστατικό που συνέβη στον Στηβ Κρικρή στη Νέα Υόρκη: ένας γείτονάς του βρέθηκε νεκρός µέσα σε έναν κάδο σκουπιδιών. Την υπόλοιπη ιστορία την έφτιαξε ο ίδιος.

Τι κράτησες από τα γυρίσματα;

Την καλή συνεργασία µε τον Στηβ, αλλά και µε τον Αρη και υποκριτικά, και εκτός πλατό. Μου άρεσαν πολύ η φωτογραφία της ταινίας και ο ρυθµός της.

Πέρα από το σασπένς, ποιες είναι οι σκέψεις που πυροδοτεί το «The Waiter»;

Προσωπικώς, σκεφτόµουν πόσο συχνά κρυβόµαστε µέσα σε πράγµατα και καταστάσεις που συνθέτουν τη ρότα µας, χωρίς όµως να είµαστε και απόλυτα ευτυχισµένοι µέσα σε αυτήν. Το «The Waiter» δεν θα το αποκαλούσα θρίλερ, είναι περισσότερο ένα υπαρξιακό νουάρ.

Στην ταινία έχεις τσαλακώσει αρκετά την εμφάνισή σου. Θα έλεγες ότι είναι ευκολότερο να το τολμήσει ένας ωραίος άντρας ή μια όμορφη γυναίκα;

Προσπαθώ να τσαλακώνοµαι, ειδικά στον κινηµατογράφο. Με ιντριγκάρει πάρα πολύ να κάνω διαφορετικά πράγµατα, και µπαίνω σε αυτά µε ενθουσιασµό. Αν είχαµε µια µεγαλύτερη κινηµατογραφική βιοµηχανία, θα είχα «σπάσει» την εικόνα µου πολύ περισσότερο. Οσο για το ποιος τολµά να τσαλακωθεί, νοµίζω πως σχετίζεται κυρίως µε το πώς κάνει κάποιος τη δουλειά του, όχι µε το αν είναι ωραίος ή «τυποποιηµένος» στα µάτια του κοινού. Εµένα, πάντως, µε εξιτάρει η δυνατότητα να παρουσιάσω κάτι φρέσκο, κι ας είναι και δεύτερος και τρίτος ο ρόλος.