Οι λάτρεις της σοκολάτας έχουν λόγο να χαίρονται, καθώς οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μία ανάλογη λιχουδιά κάνει καλό στην υγεία μας. Η σοκολάτα γάλακτος έχει οφέλη αλλά η σοκολάτα με 90% κακάο έχει τη δυνατότερη επίδραση. Οι ερευνητές της Πορτογαλίας πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι η υγείας είναι πλουσιότερη σε ισχυρά αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή.

Η έρευνα διεξήχθη από το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Κόιμπρα με επικεφαλής τον Δρα Τέλμο Περέιρα. Τα οφέλη της σοκολάτας έχουν μελετηθεί εκτεταμένα, ιδίως όταν πρόκειται για την υγεία της καρδιάς. Τα φλαβονοειδή έχουν συνδεθεί με μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη, ρύθμιση του βάρους και με τη γρήγορη επούλωση των πληγών. Υπάρχει τεράστιο δείγμα επιστημονικού ενδιαφέροντος στο πώς η μαύρη σοκολάτα επηρεάζει την ευζωία μας. Για τη συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές έβαλαν 30 υγιείς ενήλικες, ηλικίας 18-27 ετών, να φάνε 20 γραμμάρια σοκολάτας για 1 μήνα, όπως αναφέρει το vita.

Οι μισοί συμμετέχοντες έφαγαν σοκολάτα με 55% κακάο, ενώ οι υπόλοιποι με 90%. Μετρήθηκαν οι παλμοί της καρδιάς και η αρτηριακή ακαμψία, 30 μέρες πριν το πείραμα και 2 μέρες αφότου τελείωσε. Τους ζητήθηκε να μην καταναλώσουν άλλες φλαβονοειδείς τροφές, όπως τα μούρα, το τσάι ή το κρασί. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες είδαν θεαματική βελτίωση στην πίεσή τους αλλά η επίδραση ήταν πιο δραματική στο γκρουπ με το 90% κακάο. Αυτό το γκρουπ είχε επίσης πιο υγιή ποσοστά παλμών αλλά δεν υπήρξε αλλαγή στη δομή της καρδιάς. Ίσως επειδή η μελέτη διήρκεσε μόνο 30 ημέρες.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα στηρίξουν την κατανάλωση σοκολάτας σαν προληπτικό μέσο για τη βελτίωση της υγείας. Οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να εξετάσουν πώς αλληλεπιδρά με την υπόλοιπη διατροφή μας και πώς επηρεάζει το ευ ζην. Ιδανικά, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η ιδανική ποσότητα από την οποία ωφελείται η καρδιά.