Τον περασμένο μήνα καταγράφηκε ένα εντυπωσιακό δεδομένο στη Νορβηγία καθώς για πρώτη φορά οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεπέρασαν σε αριθμό τις αντίστοιχες των παραδοσιακών Ι.Χ που κινούνται με καύσιμα. Η Ένωση Νορβηγικών Ηλεκτρικών οχημάτων επεσήμανε ότι το ποσοστό πωλήσεων της χώρας έφτασε το 58,4%, νούμερο που θεωρείται ιστορικά υψηλό.

Το πρώτο τρίμηνο του 2019 το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων άγγιζε το 48,4% ενώ τον υπόλοιπο χρόνο αναμένεται να ξεπεράσει το 50% σε μηνιαία βάση.

Με αυτό το δεδομένο η Νορβηγία αποδεικνύει σε ολόκληρο τον κόσμο ότι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά που κινούνται με βενζίνη και ντίζελ συμβάλλοντας σημαντικά στη μείωση των ρύπων και του διοξειδίου του άνθρακα.

Στην επιλογή των ηλεκτρικών έναντι των παραδοσιακών αυτοκινήτων στη Νορβηγία έχει συμβάλλει και η πολιτεία με την κατάργηση των φόρων εισαγωγής μεγάλων οχημάτων και των φόρων καταχώρησης και πώλησης για αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ενώ ένα ακόμη θετικό στοιχείο για να αγοράσει κανείς ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη Νορβηγία είναι ότι δεν επιβαρύνεται με διόδια και μπορεί να χρησιμοποιεί ακόμα και τις λεωφορειολωρίδες στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας θέλει να θεσπίσει κανονισμό ώστε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που πωλούνται στη Σκανδιναβική χώρα να είναι ηλεκτρικά έως το 2025.