Η χειμερινή σεζόν ετοιμάζεται να κλείσει σχεδόν για τα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων και η ιστορική πόλη που τα τελευταία χρόνια κατάφερε να αναδειχθεί μέσα από συλλογικές προσπάθειες που έκανε, με τους φορείς και τους επαγγελματίες της να έχουν γίνει μία γροθιά, σε τουριστικό χειμερινό θέρετρο της Ελλάδος, αποχαιρετά τον χειμώνα που φεύγει. 

Η τουριστική κίνηση στα Καλάβρυτα έφτασε στο απόγειο της την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Συνεχίστηκε ωστόσο. Το θετικό για τους επαγγελματίες του τουριστικού τομέα των Καλαβρύτων ήταν το κλείσιμο της Στύγας στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, μετά την πτώση της χιονοστιβάδας δεν έδειξε να επηρεάζει τελικά και τόσο αρνητικά την κίνηση. 

"Υπήρξε για λίγο μια ελάχιστη πτώση μετά το περιστατικό αυτό, ωστόσο, εκείνο που μας δυσκόλεψε περισσότερο, φέτος ήταν οι καιρικές συνθήκες και όχι κάτι άλλο" τονίζει μιλώντας σχετικά για το θέμα στο patrasevents.gr o πρόεδρος των ξενοδόχων των Καλαβρύτων, Κωνσταντίνος Δαφαλιάς. "Η χειμερινή τουριστική σεζόν κλείνει για τα Καλάβρυτα με θετικό τρόπο και το πρόσημο για ακόμα μία χρονιά είναι ικανοποιητικό". 

Από την περίοδο των Χριστουγέννων και μετά υπήρξαν Σαββατοκύριακα, αργίες και τριήμερα που η τουριστική κίνηση στα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων και των γύρω περιοχών απογειώθηκε. "Το τριήμερο της 25ης Μαρτίου η πληρότητα των ξενοδοχείων στα Καλάβρυτα, έφτασε έως και το 95%. Υπήρξαν άλλες μέρες που η πληρότητα κυμάνθηκε στο 80 με 85% και σε γενικές γραμμές η κίνηση ήταν για τα Καλάβρυτα και την περιοχή μας αυξημένη".


Ατραξιόν το τραινάκι του Οδοντωτού τους θερινούς μήνες

Το Πάσχα φέτος πέφτει κάπως αργά και το γεγονός αυτό δεν διευκολύνει τόσο τα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων και την τουριστική κίνηση της πόλης. Έτσι σε αντίθεση με πέρυσι που το Πάσχα τα Καλάβρυτα είχαν αρκετό κόσμο, φέτος τα πράγματα λόγω του καλού καιρού, μάλλον θα είναι μειωμένα.

"Σίγουρα οι περισσότεροι εκδρομείς λόγω του ότι το Πάσχα πέφτει αργά θα προτιμήσουν παραθαλάσσια μέρη κυρίως και όχι τόσο ορεινά. Ωστόσο, θεωρούμε ότι θα έρθουν επισκέπτες που αγαπούν το βουνό και που θέλουν να περάσουν με έναν διαφορετικό τρόπο τις εορταστικές αυτές ημέρες". 

Τη θερινή περίοδο, πάντως, μετά το Πάσχα, πολλά από τα καταλύματα των Καλαβρύτων σταματούν την λειτουργία τους. Πόλος έλξης τους καλοκαιρινούς μήνες για τους Έλληνες, αλλά και κυρίως τους ξένους τουρίστες είναι το τραινάκι του Οδοντωτού και η διαδρομή του. "Είναι ένα από τα αξιοθέατα που δίνει μία σημαντική ανάσα στον τουρισμό της περιοχής τους καλοκαιρινούς μήνες το τραινάκι.

Ο επισκέπτης ή ο παραθεριστής μπορεί φυσικά να δει και άλλα αξιοθέατα που υπάρχουν στην περιοχή των Καλαβρύτων. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κόσμου στο συγκεντρώνει σίγουρα ο Οδοντωτός".


Το παράδειγμα του Βουραϊκού - Οι δράσεις φέρνουν κόσμο

Ένα ζήτημα για τους επαγγελματίες του τουρισμού των Καλαβρύτων είναι να βρουν τρόπους και να καταφέρουν να διατηρήσουν ένα μέρος της τουριστικής κίνησης του χειμώνα, τους μήνες του καλοκαιριού. 

"Είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει και έχουμε κάνει διάφορες συσκέψεις για αυτό, σε συνεργασία πάντα με τους φορείς και τους υπόλοιπους επαγγελματίες της περιοχής. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι για να φέρουμε κόσμο στα μέρη μας, σε μία περίοδο που οι περισσότεροι (και αυτό είναι το λογικό) προτιμούν τους παραθαλάσσιους προορισμούς, είναι να κάνουμε δράσεις και events. 

To παράδειγμα του περάσματος από το Φαράγγι του Βουραϊκού, μία δράση που φέρνει δεκάδες επισκέπτες στην περιοχή των Καλαβρύτων, είναι το πιο χαρακτηριστικό. Είναι αναγκαίο να προχωράμε σε δράσεις για να ελκύουμε κόσμου, Έλληνες και ξένους. Όμως αυτό χρειάζεται έναν προγραμματισμό που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει βραχυπρόθεσμα, από την μία μέρα στην άλλη, παρά μόνο μακροπρόθεσμα και οργανωμένα, με υπομονή, επιμονή και δουλειά από όλους μας".