Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Swindon για να παροτρύνουν τη Honda να επανεξετάσει το κλείσιμο του εργοστασίου της στο Ηνωμένο Βασίλειο, που θα κοστίσει την απώλεια 3.500 θέσεων εργασίας. Η Honda είχε ανακοινώσει μόλις τον περασμένο μήνα πως στα σχέδιά της εντάσσεται το κλείσιμο του εργοστασίου της από το 2021.

Το περασμένο Σάββατο, εργαζόμενοι, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αλλά και πολιτικοί συγκεντρώθηκαν για να μεταπείσουν τη Honda. Εκπρόσωπος των εργαζομένων που μίλησε στη συγκέντρωση τόνισε ότι ζητούν από τη Honda, οι βρετανοί εργαζόμενοι να αντιμετωπίζονται με την ίδια ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζονται και οι ιάπωνες συνάδελφοί τους.

«Το Swindon χρειάζεται τη Honda και η τοπική και ευρύτερη οικονομία χρειάζεται το εργοστάσιο, αλλά και η Honda χρειάζεται το εργατικό δυναμικό της με υψηλά προσόντα, με υψηλή εξειδίκευση», τόνισε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Το κλείσιμο του εργοστασίου στο Swindon είναι το τελευταίο μιας σειράς από βαριά πλήγματα που υπέστη η βιομηχανία αυτοκινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ford είχε προηγουμένως ανακοινώσει σχέδια για τη μείωση των θέσεων εργασίας, ενώ η Nissan ακύρωσε τα σχέδια για την κατασκευή του νέου X-Trail στο εργοστάσιο της Sunderland.

Το συνδικάτα τονίζουν πως κάθε μέρα χάνονται 130 θέσεις εργασίας στην βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία που μαστίζεται από μια τεράστια αβεβαιότητα τόσο από το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, όσο και από τη συνεχιζόμενη πτώση πωλήσεων στη βρετανική αγορά.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως το εργοστάσιο στο Swindon είναι μια μονάδα παγκόσμια κλάσης με αφοσιωμένο εργατικό δυναμικό που αξίζει ένα ασφαλές μέλλον. Πρόσθεσαν επίσης πως η στροφή στην ηλεκτροκίνηση «θα πρέπει να σηματοδοτήσει ένα ισχυρό, ασφαλές, μακροπρόθεσμο μέλλον για την Honda στο Swindon» και ότι το εργοστάσιο έχει ένα λαμπρό μέλλον.

Σε μια δήλωση σχετικά με την πορεία του Σαββάτου, η Honda δήλωσε: «Αναγνωρίζουμε ότι είναι μια ανησυχητική στιγμή για τους συνεργάτες μας και την τοπική κοινότητα. Είμαστε σε διαρκείς διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες μας και τους εκπροσώπους τους, αλλά προς το παρόν δεν είναι σκόπιμο να δημοσιοποιήσουμε το περιεχόμενο αυτών των διαβουλεύσεων».