Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο σχεδιασμός της συγχώνευσης Πανεπιστημίου Πατρών και Τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, με την πανεπιστημιακή κοινότητα να είναι μοιρασμένη στα δύο.

Η σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου του υπουργού Παιδείας με τους πέντε κοσμήτορες, Βασίλειο Κόμη (Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών), Δημήτριο Καρδαμάκη (Σχολής Επιστημών Υγείας), Γεώργιο Παπαθεοδώρου (Σχολής Θετικών Επιστημών), Δημήτριο Ματαρά (Πολυτεχνικής Σχολής) Βασίλειο Βουτσινά (Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων) την πρύτανι Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, τον αν. πρυτάνεως Δημοσθένη Πολύζο και τον Σταύρο Κουμπιά, χαρακτηρίστηκε από την πολυφωνία και τη μη κατάθεση προτάσεων σχεδόν από την πλειοψηφία των Σχολών του Πανεπιστημίου.

Αυτή τη στιγμή υπέρ των συνεργειών μεταξύ των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων είναι οι σχολές: Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων και κάποια από τα Τμήματα της Σχολής Θετικών Επιστημών. Την πλήρη αντίθεσή τους έχουν εκφράσει οι Σχολές: Πολυτεχνική, Επιστημών Υγείας και αρκετές από τη Σχολή Θετικών Επιστημών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, σε δημοσίευμα της η εφημερίδα "Πελοπόννησος", σε επιστολή που στάλθηκε στον υπουργό Παιδείας, σχετικά με το ποια θα είναι η αντίδραση του σε περίπτωση που αρνηθεί η Σύγκλητος τη συγχώνευση, η απάντηση του ήταν ότι σε ένα τέτοιο σενάριο δεν θα προχωρήσει η ίδρυση της Νομικής Σχολής και της Γεωπονικής που έχουν προαναγγελθεί.

Σχολή Μηχανικών με έδρα την Πάτρα

Στο μεταξύ σε  εξαιρετικά καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, η συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με τους Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και των ΤΕΙ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Η συνάντηση, αν και είχε διερευνητικό χαρακτήρα ο υπουργός Παιδείας, ανακοίνωσε στους Πρυτάνεις, ότι μέχρι την Πέμπτη θα ανακοινώσει:

Α. Τη νέα Αρχιτεκτονική του νέου Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που θα προκύψει από την συγχώνευση με το ΤΕΙ Πελοποννήσου και της ΣΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Η ΣΤΕ θα γίνει Σχολή Μηχανικών, τετραετούς φοίτησης, με έδρα την Πάτρα. Τα τμήματα της Σχολής Μηχανικών θα προσδιοριστούν τις επόμενες ημέρες.

Β. Το νέο Πανεπιστήμιο Πατρών το οποίο θα περιλαμβάνει τις υπόλοιπες Σχολές του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, αν και παραμένει:

– ο προβληματισμός για τα τμήματα της ΣΕΥΠ, και,

-ο προσδιορισμός των τμημάτων Γεωπονίας που θα ενταχθούν στη Σχολή Γεωπονίας.

Πριν από αυτή τη συνάντηση ο υπουργός Παιδείας συζήτησε και με τους Κοσμήτορες του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, όπου έκανε επίσης τις προαναφερόμενες ανακοινώσεις.