Η Αθήνα απορρίπτει σχεδόν όλα τα αιτήματα επιστροφής μεταναστών από τη Γερμανία, γράφει η Die Welt.

«Η Ελλάδα τορπιλίζει συστηματικά τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετακίνησης αιτούντων άσυλο. Ακόμα και σήμερα πολλοί καταγεγραμμένοι στη χώρα μετανάστες συνεχίζουν παρανόμως το ταξίδι τους προς τη Γερμανία. Όμως η Αθήνα απορρίπτει σχεδόν όλα τα αιτήματα επιστροφής τους, αναφέρει χαρακτηριστικά σε πρωτοσέλιδο άρθρο η γερμανική εφημερίδα. «Μόλις 6 μετανάστες, που μπήκαν παράτυπα στη Γερμανία, επαναπροωθήθηκαν στην Ελλάδα το 2018 βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου. Η Αθήνα απέρριψε το 97% των γερμανικών αιτημάτων επιστροφής στη χώρα εισόδου στην ΕΕ», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Πέρυσι, η γερμανική υπηρεσία μετανάστευσης και προσφύγων έστειλε στην Ελλάδα 7.079 αιτήματα επαναπροώθησης προσφύγων. Από αυτά, σύμφωνα με την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης σε επερώτηση του κόμματος Η Αριστερά, μόλις 183 αιτήματα έγιναν δεκτά από τις ελληνικές αρχές.

Τελικά όμως, μόνο 6 μετανάστες επαναπροωθήθηκαν στην Ελλάδα από τη Γερμανία. Η επαναπροώθηση «κολλάει» στις προσφυγές των μεταναστών στη γερμανική δικαιοσύνη, αλλά και στο γεγονός ότι οι προς απέλαση μετανάστες δεν ζουν στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει και έτσι οι γερμανικές αρχές δεν είναι πλέον σε θέση να τους εντοπίσουν, αναφέρει ακόμη η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την Deutsche Welle.