Μία υπέροχη έκθεση που ανέδειξε την προσφορά της ναυσιπλοΐας στο νεότερο πολιτισμό και βρισκόταν σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, ολοκληρώθηκε. 

Πρόκειται για την έκθεση "Φάροι - Φανοί, Μνημεία - Μνήμες" που διεξήχθη στην αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, έχοντας ξεκινήσει από τα μέσα Μαρτίου, φιλοξενώντας δεκάδες φάρους και φανούς. 

Οι φάροι και οι φανοί αποτελούν ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην ιστορία της ναυσιπλοΐας και συγκαταλέγονται στα βιομηχανικά μνημεία, έχοντας μία ξεχωριστή αρχιτεκτονική σύνθεση που παραπέμπει στην φιλοσοφία της στρατιωτικής αρχιτεκτονικής.  

Είναι κτίρια που έχουν κατασκευαστεί με σχέδιο από τις αρχές του 19ου αιώνα και αποτελούν ακόμη και σήμερα, στο σύνολό τους, ένα χρηστικό δίκτυο ασφαλείας στους πλόες των θαλασσών μας.

Η έκθεση είχε σαν σκοπό την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής τους σημασίας και της εξέλιξής τους, ως πολιτιστική κληρονομιά άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ναυτική παράδοση της χώρας μας, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την αναγκαιότητα της προστασίας και της συντήρησής τους.

Ο επισκέπτης της έκθεσης είχε την ευκαιρία να δει το φαρικό δίκτυο μέσα από το εποπτικό υλικό των συναρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, καθώς και να περιηγηθεί ανάμεσα σε τμήματα φωτιστικών μηχανημάτων, από την συλλογή εκθεσιακού υλικού της Υπηρεσίας Φάρων, του Πολεμικού Ναυτικού. 

Η έκθεση διοργανώθηκε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.