“Νέο καινοτόμο, εργαστήρι για παιδιά και εφήβους στο τμήμα θεατρικής υποδομής του Μηχανουργείου”

Το Μηχανουργείο εμπλουτίζει το περιεχόμενο των θεατρικών του εργαστηρίων και ενημερώνει ότι από το Σάββατο 13 Απριλίου 10:00 π.μ. - 14:30 μμ και για 3 μήνες θα λειτουργήσει νέο «Εργαστήριο θεατρικού τραγουδιού για παιδιά άνω των 5 ετών και εφήβους έως 16 ετών με τίτλο Μusical Theater Workshop focused #5+ (kids & teen Edition). Την έμπνευση και επιμέλεια του εργαστηρίου έχει ο Ανδρέας Κατερινόπουλος. Τα μαθήματα στα παιδικά κι εφηβικά τμήματα, θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο από τις 10:00 το πρωί έως 14:30 το μεσημέρι και ολοκληρώνονται αρχές Ιουλίου. Οι ηλικίες που απευθύνεται το Workshop είναι από 5 έως 16 ετών ( ‘Α Δημοτικού έως Ά Λυκείου). Τα παιδιά δεν χρειάζεται να έχουν εξαρχής κάποιες γνώσεις στο θέατρο, την μουσική και το τραγούδι αλλά μόνο «προθυμία να δοκιμάσουν».

Λίγα λόγια για το Εργαστήριο Θεατρικού Τραγουδιού

Παιδικά τμήματα - Musical Theater Levels
Imagine. Create. Rehearse. Perform.

LITTLE MUSICAL THEATER / MIΚΡΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 5-8 ΕΤΩΝ
Aρχικό στάδιο

Παιδιά ηλικίας 5–8 ετών έρχονται σε επαφή με τις παραστατικές τέχνες μέσα από το θεατρικό τραγούδι. Μαθαίνοντας τραγούδια από το διεθνές Παιδικό Μουσικό θέατρο βιώνουν την έννοια του ρυθμού και κατακτούν την δεξιότητα της δημιουργίας των ήχων. Τα παιδιά μαθαίνουν να κινούνται με αυτοπεποίθηση στη σκηνή ενώ μέσα από την ερμηνεία των τραγουδιών μαθαίνουν να διηγούνται και να επινοούν ιστορίες. Το μουσικό θέατρο ζωντανεύει μέσα από μια σειρά από συναρπαστικές μουσικές διάσημων μιούζικαλ και παραμυθιών, από τον Μολυβένιο Στρατιώτη του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν και τον Ευτυχισμένο Πρίγκιπα του Όσκαρ Ουάιλντ έως τα τραγούδια της Λιλιπούπολης του Μ. Χατζιδάκι και των μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ όπως Η Μελωδίας της Ευτυχίας (The Sound of Music), του οποίου τα τραγούδια έγραψαν οι Ρίτσαρντ Ρότζερς και Όσκαρ Χάμερσταϊν. Ένα ιδιαίτερα υποστηρικτικό περιβάλλον που βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν το θάρρος τους, να ενεργούν και να τραγουδούν δημιουργείται στην σκηνή.

“Το επίπεδο πρόκλησης ταιριάζει στις ανάγκες της ομάδας, έτσι ώστε η εισαγωγή στο μουσικό θέατρο να είναι μια θετική εμπειρία για όλους. Μια εξαιρετική επιλογή για να χτίσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας και να ανακαλύψετε μαζί μου τα ταλέντα του.”

YOUTH MUSICAL THEATER / NEANIKO MOYΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 9–12 ΕΤΩΝ
Βασικό Στάδιο

Παιδιά ηλικίας 9–12 ετών εξελίσσουν τις δεξιότητές τους στο θέατρο μέσα από το θεατρικό τραγούδι και την ερμηνεία μουσικών φράσεων και κειμένων. Μαθαίνουν διάφορους ρυθμούς, είδη τραγουδιών και φωνητικές τεχνικές. Ανεξάρτητα από την εμπειρία, όλοι καλούνται να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, καθώς δίνονται πολλές ευκαιρίες στη σκηνή για να γνωρίσουμε τις προσωπικότητες και τις ικανότητες του καθενός ξεχωριστά.
Σε αυτό το τμήμα τα παιδιά μπορούν να παραμείνουν εστιασμένα για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους πάνω σε κείμενα και θεατρικά τραγούδια από ότι στο Μικρό Μουσικό Θέατρο ενώ οι μουσικές γραμμές και τα τραγούδια πλέον απομνημονεύονται.

Κάθε τάξη για τους μικρούς performers περιλαμβάνει αυτοσχεδιαστικά παιχνίδια πάνω σε ρυθμικά σχήματα ή επιλεγμένα κείμενα, , εξάσκηση στον συνδυασμό τραγουδιού με κίνηση, θεατρικό τραγούδι και οργανωμένες πρόβες με υποτυπώδη κοστούμια και σκηνικά.
Δεν πραγματοποιούμε επίσημες ακροάσεις στο Μικρό Μουσικό Θέατρο και στο Νεανικό Μουσικό Θέατρο. Η διαδικασία εισαγωγής στο workshop είναι απλή και έχει σχεδιαστεί για να είναι διασκεδαστική. Τα μέλη μέσα από παιχνίδια δράσης καλούνται να τραγουδήσουν μια γραμμή από ένα τραγούδι, να απομνημονεύσουν μια φράση και να την μιλήσουν χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά συναισθήματα.

Στα πρώτα μαθήματα θα προσκαλέσω στη σκηνή όποιον θέλει να τραγουδήσει ένα τραγούδι από μόνος του (acapela), «χωρίς απαίτηση» καθώς υπάρχουν πολλές άλλες ευκαιρίες για να γνωρίσουμε τα ταλέντα των παιδιών αν δεν προτιμούν να τραγουδούν μόνα τους. Ωστόσο, είναι χρήσιμο τα παιδιά να έχουν κατά νου ένα τραγούδι που μπορούν να τραγουδήσουν.

TWEEN-TEEN MUSICAL THEATER / EΦΗΒΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 13-16 ΕΤΩΝ
Διπλωματικό Στάδιο

Αυτή είναι μια κατηγορία για παιδιά ηλικίας 13-16 ετών που είναι έτοιμα για μια μεγαλύτερη δέσμευση. Oι μαθητές του Εφηβικού Μουσικού θεάτρου (ΤΤΜΤ) εργάζονται πάνω σε θεατρικά τραγούδια και κείμενα με πιο απαιτητική ρυθμολογία με στόχο την ανάπτυξη των φωνητικών τεχνικών και των ρυθμικών δεξιοτήτων μέσα από τις παρακάτω ενότητες.
Ορθός λόγος
Μαθαίνω για την φωνή μου, μαθαίνω να αναπνέω σωστά και να εκφέρω με κατάλληλο τρόπο τις λέξεις, τονίζοντας και χρωματίζοντας ανάλογα την κάθε μουσική φράση.
Μουσική - Τραγούδι
Αποκτώ ρυθμό και αντίληψη του χώρου και του χρόνου, μαθαίνω για τις νότες και πειραματίζομαι με την φωνή μου. Διασκεδάζω με τη μουσική.
Ρυθμολογία
Κινούμαι με τη μελωδία και προσαρμόζω τις κινήσεις μου ανάλογα με το ύφος και τον ρυθμό της μουσικής. Διασκεδάζω και ασκούμαι μέσα από τον ρυθμό.

Κάθε Σάββατο θα επιλέγω και θα ενσωματώνω – μάθημα το μάθημα – στον λειτουργικό κορμό του workshop ολοκληρωμένα θεατρικά τραγούδια που θα δουλευτούν από τους μαθητές ομαδικά και ατομικά.

Δεν πραγματοποιούμε επίσημες ακροάσεις σε αυτό το επίπεδο. Η διαδικασία εισαγωγής στο workshop είναι απλή και έχει σχεδιαστεί για να είναι διασκεδαστική. Ωστόσο τα πράγματα γίνονται λίγο πιο επίσημα. Κάθε παιδί καλείται να φέρει στο πρώτο μάθημα ένα μικρό κομμάτι ή μια μουσική φράση για να τραγουδήσει από μνήμης acapella (χωρίς μουσική). Οι μαθητές καλούνται να τραγουδήσουν ένα κομμάτι από ένα τραγούδι ή μια μελωδική φράση μόνοι τους (με ή χωρίς συνοδεία) στη σκηνή. Σε δεύτερο χρονο διαβάζουν ή επαναλαμβάνουν μελωδικές γραμμές υπό την καθοδήγηση μου. Με αυτό τον τρόπο δίνουμε πολλές ευκαιρίες στα παιδιά για να γνωρίσουμε στη σκηνή τις προσωπικότητες και τις ικανότητες του καθενός ξεχωριστά.

Το Μικρό Μουσικό Θέατρο (LMT), το τμήμα του Νεανικού Μουσικού Θεάτρου (YMTG) και το Εφηβικό Μουσικό θέατρο (TTMT) - ανάλογα με την προσφορά - μπορούν να παρουσιάσουν μετά την ολοκλήρωσή τους τον Ιούλιο ένα mini-show με σκηνές και τραγούδια, με την μορφή ανοιχτού μαθήματος σε συνεργασία με την ηθοποιό και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού Μαρία Γκλαβά και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γεράσιμο Ντάβαρη.

Πληροφορίες - Info:

Μηχανουργείο Πολυχώρος Πολιτισμού
Εργαστήριο Θεατρικού Τραγουδιού για παιδιά και έφηβους
Μusical Τheater Workshop focused #5+
(Kids & teen edition)

Τμήματα και ώρες διδασκαλίας:

•Μικρό Μουσικό Θέατρο / Little Musical Theater για παιδιά από 5-8 ετών
Κάθε Σάββατο 10:00 – 11:30
•Νεανικό Μουσικό Θέατρο / Youth Musical Theater για παιδιά από 9-12 ετών
Κάθε Σάββατο 11:30-13:00
•Εφηβικό Μουσικό Θέατρο / Tween – teen Musical Theater για έφηβους από 13-16 ετών
Κάθε Σάββατο από 13:00 – 14:30

Διεύθυνση: Ευμήλου 2, Πάτρα 262 22
Υπέυθυνος Καθηγητής – Επιμέλεια Προγραμμάτων: Ανδρέας Κατερινόπουλος
Κόστος: 25,00 Eυρώ ανά μήνα
Πρόγραμμα: Κάθε Σάββατο, από 10 :00 – 14:30
Διάρκεια: Aπρίλιος – Ιούλιος 2019
Έναρξη: Σάββατο 13 Απριλίου 2019
Facebook:@Μηχανουργείο Πολυχώρος Πολιτισμού
Εγγραφές και πληροφορίες καθημερινά στο Μηχανουργείο Πολυχώρος Πολιτισμού και στο τηλέφωνα: 698 207 6570 , 6946649080

e-mail: [email protected]
Στο τέλος του εργαστηρίου θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Παρακαλούνται οι συμμετέχοντες να προσέλθουν με άνετα ρούχα και παιγνιώδη διάθεση!!!

Ας παίξουμε λοιπόν!!