Τα ενοχλητικά τσιμπήματα των κουνουπιών ξεκίνησαν νωρίτερα στην Κρήτη, καθώς λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων το προηγούμενο χρονικό διάστημα σχηματίστηκαν τεράστιες εκτάσεις από επιφανειακά ύδατα, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για την χειρότερη χρονιά των τελευταίων 30 ετών.

Με τη χρήση δορυφόρου έχουν εντοπιστεί πάνω από 5.500 εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από πέρυσι, με τον Νίκο Καμπάνη να αναφέρεται στον σχεδιασμό του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών το οποίο στοχεύει στην διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Από βδομάδα, στην μάχη κατά των κουνουπιών θα πραγματοποιηθούν ψεκασμοί με τη χρήση drone ενώ για πρώτη φορά επιστρατεύονται αμφίβια οχήματα.

Από τις 11 Μαρτίου, ξεκίνησε το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφέρεια Κρήτης, το οποίο ανταποκρίνεται στις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές και υποστηρίζεται από επιστήμονες διεθνούς κύρους, του ΙΤΕ και της αναδόχου εταιρείας.

Το 2018, καταγράφηκε στη χώρα μας ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων ασθενειών μεταδιδόμενων από κουνούπια, τα τελευταία χρόνια, διάσπαρτα σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες της Κρήτης. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 300 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 10 κρούσματα ελονοσίας, ενώ στην Περιφέρεια Κρήτης καταγράφηκε ιδιαίτερα περιορισμένη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου.

Πηγή: neakriti.gr