Εντύπωση έκανε σε πολλούς η απόφαση του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής να ματαιώσει την πραγματοποίηση της Γαστρονομικής Έκθεσης που φιλοδοξούσε να υλοποιήσει στην Πάτρα, με σκοπό να διαμορφώσει μακροπρόθεσμα την αχαϊκή πρωτεύουσα, σε έναν πόλο για το γαστρονομικό τουρισμό. 

Μιλάμε ασφαλώς για την έκθεση W-Eat που σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί σε σχετική συνέντευξη Τύπου από τον ΣΚΕΑΝΑ, ήταν να υλοποιηθεί στις 6 με 8 Απριλίου στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας.

Η έκθεση αυτή ματαιώνεται και εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες θα πραγματοποιηθεί με τους ίδιους στόχους και σκοπούς τον ερχόμενο Νοέμβριο. 

Άλλωστε, αυτές οι άσχημες συνθήκες που επικρατούν στο χώρο της εστίασης ήταν που οδήγησαν το προεδρείο του ΣΚΕΑΝΑ να προχωρήσει στην αναβολή τη έκθεσης. "Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας..." τονίζει ο Σπύρος Στεργίου, μιλώντας στο patrasevents.gr.

"Τα μαγαζιά μας αυτή την περίοδο λειτουργούν σαν ζόμπι. Το να προχωρούσαμε σε μία τέτοια έκθεση με τις υπάρχουσες συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο θα ήταν σαν να βρισκόμαστε εκτός πραγματικότητας. 

Κρίναμε ότι θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στις συνδικαλιστικές μας κινητοποιήσεις και στα συμφέροντα που έχουμε ως κλάδος, έχοντας κάνει ήδη την αρχή με την απεργία που πραγματοποιήσαμε με σημαντική επιτυχία πριν από μερικές ημέρες.

Η έκθεση έχει έναν αναπτυξιακό χαρακτήρα και έναν πραγματικά σημαντικό σκοπό, που όμως μπορεί να περιμένει. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητά μας είναι να κρατήσουμε τα καταστήματά μας όρθια και να ακουστεί η φωνή μας". 

Σύσκεψη με πανελλήνιο χαρακτήρα στις 10 Απριλίου

Η απεργία που έκανε ο ΣΚΕΑΝΑ κλείνοντας τα καταστήματά του, έγινε σημείο αναφοράς όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Ο κλάδος της εστίασης, άλλωστε, δεν υποφέρει και ματώνει μόνο στην Πάτρα, αλλά το φαινόμενο είναι πανελλαδικό. Στις 10 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί μία συγκέντρωση με παρουσία των προεδρείων των μεγαλύτερων συλλόγων εστίασης της Ελλάδας και εκεί οι επαγγελματίες από κοινού θα αποφασίσουν τις επόμενες τους κινήσεις. 

Πρόθεση είναι οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από την Πάτρα να συνεχιστούν σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, στη σύσκεψη που θα γίνει στις 10 Απριλίου θα δώσουν την παρουσία τους και οι εκπρόσωποι των συναφών επαγγελμάτων με την εστίαση, αρτοποιεία, οπωροπωλεία, παντοπωλεία, μπακάλικα, κρεοπωλεία, έως και ιχθυοπωλεία. 

"Οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποφέρουν και περνούν δύσκολες στιγμές" τονίζει ο Σπύρος Στεργίου. "Ενώνουμε τις φωνές μας και διεκδικούμε το δίκιο μας για να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας ανοικτά και την πραγματική οικονομία όρθια".