Την μεγαλύτερη μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων, από το ξέσπασμα της κρίσης, πέτυχαν οι συστημικές τράπεζες κατά τη χρήση του 2018. Οι τράπεζες κατάφεραν να περιορίσουν το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων κατά 14 δις. ευρώ διαψεύδοντας τις αρνητικές εκτιμήσεις που είχαν κυριαρχήσει τον περασμένο χειμώνα ότι δεν θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα συρθούν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Στο τέλος του 2018 τα NPEs διαμορφώθηκαν σε 83,3 δις. ευρώ έναντι 97,3 δις. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2017.

Παράλληλα οι τράπεζες ανακοίνωσαν ακόμα πιο επιθετικούς στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων για την 3ετία 2019 – 2021 στοχεύοντας σε μείωσή τους κατά 53,5 δις. ευρώ. Έτσι σύμφωνα με τον σχεδιασμό των τραπεζών στο τέλος του 2021 το απόθεμα των μη NPEs θα περιοριστεί στα 29,8 δις. ευρώ έναντι 83,3 δις. ευρώ που είναι σήμερα (Δεκέμβριος 2018). Όπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών στο economistas.gr οι στόχοι αυτοί είναι συντηρητικοί καθώς μόλις τεθούν σε εφαρμογή τα δυο σχέδια μείωσης των προβληματικών δανείων του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα λάβουν την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών, τότε είναι δεδομένο ότι οι τράπεζες θα κάνουν χρήση πετυχαίνοντας ακόμα μεγαλύτερη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Σημειώνεται ότι σήμερα η Ελλάδα αποτελεί μια μεγάλη ανωμαλία στην ευρωζώνη με δείκτη NPEs δέκα φορές, και πλέον, μεγαλύτερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Πέραν της δραστική μείωσης των «κόκκινων» δανείων οι τράπεζες πέτυχαν πολλά ακόμα το 2018: μια σημαντική ενίσχυση καταθέσεων, μηδενισμό της εξάρτησής τους από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA), μεγάλη αύξηση των διατραπεζικών συναλλαγών – αποτυπώνοντας την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, την σταθεροποίηση των εσόδων αλλά και μια πιο ενθαρρυντική εικόνα σε ότι αφορά τις χορηγήσεις νέων δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό στελέχη τραπεζών επισημαίνουν ότι το 2018 μπήκαν τα θεμέλια για την επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα μετά από 10 και πλέον χρόνια κρίσης και συνεχών ανακεφαλαιοποίησήσεων.