Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να αποφευχθεί μια κούρσα των εξοπλισμών στο διάστημα τερματίστηκαν σήμερα, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, γεγονός που σηματοδοτεί μια νέα αποτυχία στις προσπάθειες για τον αφοπλισμό.

Εκπρόσωποι 25 χωρών –μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ– συνεδρίαζαν κεκλεισμένων των θυρών τις δύο τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να θέσουν τις βάσεις για μια συμφωνία ειρήνης στο διάστημα. Η συνεδρίαση της Ομάδας Κυβερνητικών Εμπειρογνωμόνων (GGE) διεξήχθη υπό την προεδρία του πρεσβευτή της Βραζιλίας στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό του ΟΗΕ, Γκουλιέρμε ντε Αγκουλάρ Πατριότα.

Οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν σήμερα και δεν ορίστηκε καμία νέα ημερομηνία για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, είπε ο Πατριότα. Όπως εξήγησε, οι διπλωμάτες της Ομάδας δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ομοφωνία σε μια σειρά προτάσεων που είχαν κατατεθεί για το θέμα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Πατριότα εκτίμησε ότι ενδεχομένως ο στόχος που είχε τεθεί «ήταν πολύ φιλόδοξος» για ένα «τόσο ευαίσθητο» θέμα.

Οι προσπάθειες για τον αφοπλισμό στο διάστημα βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Η Ρωσία και η Κίνα θέλουν μια συμφωνία που να απαγορεύει την ανάπτυξη ορισμένων τύπων στρατιωτικού υλικού. Οι ΗΠΑ απορρίπτουν αυτήν την προσέγγιση, επισημαίνοντας πόσο δύσκολο είναι να γίνει επαλήθευση στο διάστημα. Η Ουάσινγκτον προτιμά να επιβληθεί ένας «κώδικας συμπεριφοράς» που θα απαγορεύει ορισμένες επιθετικές ενέργειες.

Που «σκόνταψαν» οι διαπραγματεύσεις
Οι διαπραγματεύσεις σκόνταψαν και στο γενικά δυσμενές κλίμα για τον αφοπλισμό που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, μετά και την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συνθήκη INF (για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς) που είχαν υπογράψει με τη Ρωσία το 1987. Η Μόσχα με τη σειρά της ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συνθήκη αυτήν.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να δημιουργήσει μια «Δύναμη του Διαστήματος» και το Πεντάγωνο υπέβαλε μια τέτοια πρόταση στο Κογκρέσο στις αρχές Μαρτίου.

Εν μέσω των συνομιλιών, η Ινδία προχώρησε την Τετάρτη στην εκτόξευση ενός πυραύλου για να καταστρέψει έναν δορυφόρο, δημιουργώντας εκατοντάδες διαστημικά σκουπίδια. Όπως είπε ο Πατριότα, το γεγονός αυτό απλώς ενισχύει την άποψη ότι είναι αναγκαία η σύναψη μιας συνθήκης επειδή σήμερα το διεθνές δίκαιο «δεν απαγορεύει ρητά την καταστροφή ενός αντικειμένου στο διάστημα».