Το ψήφισμα για την απεργία των καταστηματαρχών, ανακοίνωσε η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας.

Η ανακοίνωση αναφέρει: "Τη Δευτέρα 18 Μάρτη οι επιχειρηματίες στην εστίαση και την αναψυχή στο Νομό Αχαΐας έκλεισαν τα καταστήματά τους.

Οι εργαζόμενοι σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις δεν πρέπει να μείνουν απλήρωτοι, δεν μπορεί να χάσουν το μεροκάματό τους. Έχουν ήδη χάσει πολλά όλα αυτά τα χρόνια, έχει κυριολεκτικά σμπαραλιαστεί η ζωή τους. Εργάζονται με ατομικές συμβάσεις του κατώτατου μισθού, πολλές φορές απλήρωτοι, χωρίς δώρα και επιδόματα, άλλοι ωρομίσθιοι, τετράωροι και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Έχει καταργηθεί στην πράξη το 5ήμερο και το 8ωρο, το ωράριο γίνεται λάστιχο και η εντατικοποίηση έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουν σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο κλάδο.

Απαιτούμε την άμεση πληρωμή όλων των εργαζομένων για τη Δευτέρα 18 Μάρτη που οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων έκλεισαν τα καταστήματα τους.

Τώρα χρειάζεται οργάνωση του αγώνα μέσα στους χώρους δουλειάς, για να δυναμώσει η συμμετοχή στα συνδικάτα του κλάδου, η διεκδίκηση, να πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες, οι συλλογικές διαδικασίες και οι κινητοποιήσεις διεκδικώντας:

  • Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της υποχρεωτικότητας των κλαδικών συμβάσεων.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης.
  • Να καταργηθεί ο νόμος για τις διαδοχικές ορισμένου χρόνου συμβάσεις που κρατάνε σε ομηρία τους εργαζόμενους για πολλά χρόνια.

Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς".