Είναι 26 ετών και έχει τελειώσει Παιδαγωγικό, παίρνοντας το πτυχίο της και κάνοντας ειδίκευση πάνω στην ειδική αγωγή.

Η Πατρινή Δέσποινα Γκοτσοπούλου, όμως πέρα από τις παιδαγωγικές επιστήμες που αποτελούν, άλλωστε και το βασικό της αντικείμενο που την οδήγησαν στο επαγγελματικό της προσανατολισμό, υπάρχει και ένα ακόμα στοιχείο που την χαρακτηρίζει και την εκφράζει, η αγάπη της για τη μουσική και το τραγούδι.

Μια αγάπη που την έκανε γνωστή στην Πάτρα μέσα από τις εμφανίσεις της σε διάφορες μουσικές σκηνές της πόλης. Έχοντας ξεκινήσει την ενασχόλησή της με το τραγούδι μέσα από τη συμμετοχή της στο συγκρότημα Carte Postale, πλέον ακολουθεί το δικό της δρόμο, ένα δρόμο που την εκφράζει και ταυτόχρονα τη διαμορφώνει ως καλλιτέχνη. 

Βλέπετε η Δέσποινα Γκοτσοπούλου δεν είναι μόνο μία τραγουδίστρια ή μια performer. Γράφει τη μουσική στα τραγούδια της, αλλά και τους στίχους. Το τραγούδι που ανέβασε πριν από μερικές μέρες στο youtube το "Shadow in the water", όχι μόνο άρεσε, αλλά και ενθουσίασε όσους το άκουσαν. 

Μία υπέροχη δουλειά που δείχνει ασφαλώς τις δυνατότητές της. Η ίδια θέλει να βελτιώνεται πάνω σε αυτό που κάνει και να γίνεται ολοένα και καλύτερη. Για αυτό, άλλωστε, σπουδάζει αυτή τη στιγμή στο Δημοτικό Ωδείο της Πάτρας κιθάρα και ανώτερα θεωρητικά,  ενώ πριν από λίγο καιρό ολοκλήρωσε και μια σειρά μαθημάτων πάνω στο πιάνο. Η μουσική για αυτήν, δεν είναι μόνο τρόπος έκφρασης, είναι και η θεραπεία της.

Άλλωστε, ασχολείται με την μουσικοθεραπεία βρίσκοντας έτσι έναν παράλληλο δρόμο, που σχετίζεται μεταξύ του αντικειμένου της και της τέχνης της. Παράλληλα, ως ένα γνήσια ανήσυχο πνεύμα, δεν σταματάει να ψάχνεται, ζητώντας να βρει το δρόμο της. 

Εξάλλου, αν η μουσική ήταν ουρανός και οι νότες αστέρια, τότε ο δρόμος προς το φεγγάρι θα ήταν σίγουρα ένα όμορφο τραγούδι. Η Πατρινή Δέσποινα Γκοτσοπούλου που μιλάει στο patrasevents.gr μπορεί ακόμα να μην έχει βρει το φεγγάρι, όμως, μάλλον έχει δει κάτι από τη λάμψη του και το ακολουθεί. 


Despoina - Shadow in the water (Official Music Video)


P.E.: Τι είναι αυτό που σε έκανε να αγαπήσεις τη μουσική;

Δ.Γ.: "Η αυτόματη σύνδεση με το παρόν, χωρίς ενδοιασμούς και «γιατί»".

P.E.: Πότε γράφεις τραγούδια και τι σε ωθεί προς αυτή την έκφραση;

Δ.Γ.: "Τραγουδάω συνέχεια αυτό που σκέφτομαι. Αλλά τραγούδια γράφω όταν πλέον το πράγμα είτε είναι πολύ μπλεγμένο μέσα μου είτε πρέπει να «γιορτάσω» αυτό που ζω".

P.E.: Πώς αισθάνεσαι όταν είσαι πάνω στη σκηνή και τραγουδάς;

Δ.Γ.: "Είναι η αγαπημένη μου στιγμή. Όλα μπορούν να είναι διαφορετικά πάνω στη σκηνή. Δημιουργείται ένας καινούργιος κόσμος και η επαφή με το κοινό είναι πάντα πρωτόγνωρη".

P.E.: Ξεκίνησες με τους Carte Postale. Τι έγινε με αυτή τη μπάντα και δεν συνεχίσατε μαζί;

Δ.Γ.: "Με τους Carte Postale έχω μία πολύ αγαπημένη σχέση. Συνειδητοποίησα, όμως, πως η προσωπική δημιουργία με έσπρωχνε προς άλλη κατεύθυνση. Έτσι, παρόλο που δε γνώριζα τι ακριβώς σημαίνει αυτό, αποφάσισα να σταματήσω μέχρι να ετοιμάσω κάτι προσωπικό".


P.E.: Η σόλο καριέρα τι πλεονεκτήματα έχει και τι μειονεκτήματα;

Δ.Γ.: "Φαντάζομαι πως το πλεονέκτημα είναι η αμεσότητα που έχεις με την όλη δημιουργία. Είναι προσωπικό πλέον. Ωστόσο, η μπάντα είναι η οικογένειά σου. Είτε δημιουργείτε μαζί τη μουσική είτε παίζετε μαζί".

P.E.: Πώς θα χαρακτήριζες την μουσική σου; Σε ποιο ρεύμα θα την τοποθετούσες;

Δ.Γ.: "Μάλλον συναισθηματική. Δε θα την τοποθετούσα σε κάποιο ρεύμα. Είμαι στη διαδικασία που πειραματίζομαι με τον ήχο μου".

P.E.: Ποιες είναι οι επιρροές σου και τι σου αρέσει να ακούς περισσότερο;

Δ.Γ.: "Στο σχολείο έμαθα τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι η οποία και με επηρέασε βαθιά. Μεγαλώνοντας ανακάλυψα την κλασική μουσική από τη μία, την jazz, την soul, την pop και τα ρεμπέτικα από την άλλη. Όταν ανακαλύπτω έναν καλλιτέχνη που μου αρέσει τον ακούω σχεδόν εμμονικά. Damien Rice, Ben Howard, Matt Corby, Aurora είναι οι πρώτοι που μου έρχονται στο μυαλό αυτή τη στιγμή. Οπότε οι επιρροές μου δεν είναι καθαρές. Αυτήν την περίοδο ακούω Nothing but Thieves κάθε μέρα".

P.E.: Η εποχή είναι δύσκολη. Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας νέος καλλιτέχνης;

Δ.Γ.: "Για να δημιουργήσεις μία ολοκληρωμένη δουλειά, όταν δεν σου παρέχεται βοήθεια από κάποια δισκογραφική εταιρεία, χρειάζεσαι ένα βασικό budget το οποίο πρέπει να διαθέσεις μόνος σου, ακόμα κι αν στερηθείς βασικά πράγματα. Η εποχή είναι πράγματι πολύ δύσκολη αλλά εξαρτάται από το πόσο πολύ θέλεις να παρουσιάσεις τη μουσική σου. Οπότε ακόμα κι αν δεν έχεις τον τρόπο, τον δημιουργείς. Έτσι, στην πορεία οι δυσκολίες που συναντάς μπορεί να αποδειχθούν και τρομερά ενδιαφέρουσες".


P.E.: Ισχύει αυτό το ρεύμα της κουλτούρας και της μουσικής που λένε ότι υπάρχει στην Πάτρα;

Δ.Γ.: "Υπάρχουν καταπληκτικοί μουσικοί στην Πάτρα. Έχει τον δικό της μουσικό κόσμο και ατμόσφαιρα".

P.E.: Πώς θα χαρακτήριζες τις μουσικές σκηνές της πόλης που τις έχεις ζήσει από κοντά;

Δ.Γ.: "Στην Πάτρα υπάρχουν παντού μουσικές γωνιές. Και επειδή είναι μικρή πόλη με πολλή μουσική οι σκηνές της έχουν τρομερή μουσική ποικιλία".

P.E.: Ποιες είναι οι διαφορές από την Αθήνα; Εμφανίζεσαι κάπου αυτό το διάστημα;

Δ.Γ.: "Στην Αθήνα θα συναντήσεις τα πάντα. Οι επιλογές δεν τελειώνουν κυριολεκτικά ποτέ. Η διαφορά είναι ότι στην Πάτρα όλα είναι πιο «οικογενειακά». Γνωριζόμαστε σχεδόν όλοι μεταξύ μας και πιθανότατα έχουμε παίξει μαζί. Δεν εμφανίζομαι ακόμα. Προς το παρόν βρίσκομαι σε μία διαρκή κίνηση μεταξύ Αθήνας και Πάτρας λόγω δουλειάς και δεν έχω προλάβει να σχεδιάσω κάποια εμφάνιση".

P.E.: Το Shadow in the water άρεσε πολύ. Τι ήθελες να πεις με αυτό το τραγούδι;

Δ.Γ.: "Αρχικά, χαίρομαι ειλικρινά πολύ. Είναι ένας συμβολισμός το Shadow in the water. Η σκιά αναφέρεται στο αίσθημα του φόβου. Το νερό συμβολίζει τη ζωή. Όσο πιο βαθιά τόσο μεγαλύτερος ο φόβος. Το ερώτημα είναι εάν σε πνίγει τελικά ή σου αποκαλύπτει τον Λόγο. Το Γιατί".


P.E. Έχεις στην προοπτική σου να κυκλοφορήσεις κάτι δισκογραφικά και πότε;

Δ.Γ.: "Ναι. Είμαι στη φάση που δουλεύω τα καινούρια μου κομμάτια. Ελπίζω στις αρχές του επόμενου χρόνου να είναι έτοιμη η ολοκληρωμένη δουλειά μου".

P.E. Πες μου τι ονειρεύεσαι για τη μουσική και ποιοι είναι οι στόχοι σου;

Δ.Γ.: "Να βρίσκομαι με τους αγαπημένους μου ανθρώπους και να δημιουργούμε μαζί. Στόχος μου είναι να φτιάξω ένα studio και να μείνω εκεί".

P.E. Είσαι δασκάλα ειδικής αγωγής. Πόσο βοηθάει η μουσική στην αγωγή και στην εκπαίδευση;

Δ.Γ.: "Η μουσική είναι κινητήριος δύναμη. Είναι για εμένα το καταλληλότερο εργαλείο όσον αφορά την εκπαίδευση. Διευκολύνει τόσο την έκφραση των παιδιών αλλά και τη μαθησιακή διαδικασία. Και λειτουργεί θεραπευτικά τόσο στις ομάδες ειδικής αγωγής όσο και στις τυπικές ομάδες. Για εμένα λειτουργεί θεραπευτικά κάθε ημέρα οπότε δε θα μπορούσα να την ξεχωρίσω από οτιδήποτε κάνω".