Το πρόσωπο αναφοράς στην πλατεία Γεωργίου, στο πλαίσιο της έναρξης του 42ου Ποδηλατικού Γύρου Θυσίας στην Πάτρα, ήταν αναμφίβολα ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μετά τα όσα έχουν προηγηθεί και την επιμονή της δημοτικής αρχής να μην δεχθούν οι διοργανωτές την συμμετοχή του. 

Συνθήματα και πανό που ήταν γραμμένα στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης θύμιζαν σε όσους βρέθηκαν στην πλατεία Γεωργίου τα όσα προηγήθηκαν και που είχαν σαν αποτέλεσμα τη μη συμμετοχή του Δήμου Πατρέων για πρώτη φορά σε αυτό το ποδηλατικό event που διοργανώνει ο Ποδηλατικός Όμιλος Πατρών. 

Συγκεκριμένα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας, κρέμασαν στην πρόσοψη του Μεγάρου Λόγου και Τέχνης, την ώρα που όλοι βρίσκονταν στην αναμονή, στο πλαίσιο της έναρξης του αγώνα, ένα πανό που έγραφε το σύνθημα: «Ανεπιθύμητος ο πρέσβης του Αμερικανικού Ιμπεριαλισμού στην πόλη μας», ενώ πέταξαν από το μπαλκόνι, φειγ βολάν με αντιαμερικανικά συνθήματα.

Ο Αμερικάνος Πρέσβης, ωστόσο, δεν έδειξε να πτοείται από αυτή τη στάση. Ήταν εκεί στην πλατεία Γεωργίου, έκανε την προθέρμανση του κανονικά, δείχνοντας να είναι αρκετά ικανοποιημένος από τη συμμετοχή του στο ποδηλατικό event, παίρνοντας μέρος σε έναν αγώνα, που εκτός από αθλητικό γεγονός, έχει και ένα συμβολισμό. 

Μάλιστα, είχε χαιρετήθηκε με αρκετούς ποδηλάτες που πήραν μέρος στον αγώνα, με τους ανθρώπους του Ποδηλατικού Ομίλου Πατρών, αλλά και με επισήμους που βρέθηκαν στο σημείο της αφετηρίας. Εννοείται ότι η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος της Πάτρας απουσίαζε από την πλατεία Γεωργίου. Να σημειωθεί, ότι εκτός του Αμερικανού Πρέσβη, παίρνουν μέρος από την Πρεσβεία των ΗΠΑ και έξι ακόμα άτομα που θα τον συνοδεύουν με τα ποδήλατά τους.