Είναι από τις πιο ιστορικές Μονές της Ελλάδας και το όνομά της είναι γνωστό σε κάθε γωνιά της χώρας.

Είναι, όμως και άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελληνική Επανάσταση του ’21, μιας και εκεί φέρεται να ύψωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός το λάβαρο της επανάστασης.

Αν και η αλήθεια είναι ότι η Αγία Λαύρα έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης και διχογνωμίας, μιας και η μία πλευρά θέλει ως ιστορικό γεγονός να υψώθηκε εκεί το λάβαρο της Επανάστασης και η άλλη πλευρά να υποστηρίζει το αντίθετο, τονίζοντας πως πρόκειται για έναν θρύλο που δεν στηρίζεται ιστορικά.

Θρύλος, λοιπόν ή ιστορικό γεγονός, η Αγία Λαύρα συνέβαλε σημαντικά στον αγώνα των Ελλήνων για την απελευθέρωση από τον τούρκικο ζυγό, προσφέροντας χρήματα και τρόφιμα.

Η Αγία Λαύρα βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, περίπου 4 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Καλαβρύτων επάνω σε λόφο στους πρόποδες του όρους Βελιά και σε υψόμετρο 933 μέτρων.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Μονή ιδρύθηκε το 961 και αρχικά βρισκόταν περίπου 300 μ. ψηλότερα, στην τοποθεσία Παλαιομονάστηρο. Πυρπολήθηκε από τους Τούρκους το 1585 και ξαναλειτούργησε το 1600. 

Το 1689 μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση από τον ηγούμενο Ευγένιο. Το 1826 ο Ιμπραήμ πυρπόλησε το μοναστήρι αλλά οι μοναχοί είχαν προλάβει να το εγκαταλείψουν παίρνοντας μαζί τους τα περισσότερα κειμήλια.


Ανοικοδομήθηκε το 1828, με την ίδρυση του νέου Καθολικού (του τρίτου κατά σειρά) στον τύπο της βασιλικής με τρούλο, ενώ ερειπώθηκε από το σεισμό της 24ης Ιουλίου 1844 και χτίστηκε πάλι το 1850.

Στις 14 Δεκεμβρίου του 1942 η Μονή υπέστη την τελευταία καταστροφή από τους Γερμανούς που την πυρπόλησαν ενώ εκτέλεσαν όσους μοναχούς δεν είχαν προλάβει να την εγκαταλείψουν.

Το 1950 ολοκληρώθηκε η αναστήλωσή της, στη σημερινή της μορφή. Η Μονή διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία και έγγραφα, και μουσείο με μοναδικά κειμήλια από την ελληνική επανάσταση.

Μεταξύ αυτών, το ξακουστό λάβαρο που ύψωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύττοντας την Επανάσταση του 1821, ένα Ευαγγέλιο με διαμάντια, δώρο της αυτοκράτειρας Αικατερίνης της Ρωσίας, και τα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού αλλά και την κάρα του Αγίου Αλεξίου, που ήταν δωρεά του αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγου, το 1398. 

Η Μονή είναι ανδρική και πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου.25 Μαρτιου 1821. Ι.Μ Αγίας Λαύρας. Εδω σηκώθηκε το λάβαρο της Ελληνικής επανάστασης.Drone video

(Πληροφορίες από newsbeast και iefimerida, φωτογραφίες από διαδίκτυο και βίντεο από Up Drones).