Το θέμα της συμμετοχής του Αμερικάνου Πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ στον Ποδηλατικό Γύρο Θυσίας που διοργανώνει όπως κάθε χρόνο την ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας ο Ποδηλατικός όμιλος Πατρών οδήγησε τον Δήμο της Πάτρας να απέχει από την φετινή εκδήλωση. 

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό στα 42 χρόνια που έχει πίσω του το μεγάλο αυτό ποδηλατικό event που συγκεντρώνει στην Πάτρα ποδηλάτες από όλα τα μέρη της Ελλάδος. Ως γνωστόν ο Πρέσβης της Αμερικής είναι λάτρης του ποδηλάτου και συμμετείχε για πρώτη φορά πέρυσι στον αγώνα που έγινε, χωρίς ο ίδιος και η Αμερικάνική Πρεσβεία να δώσει διαστάσεις στο όλο θέμα. 

Τότε ο δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης δεν είχε πάει στην εκκίνηση του αγώνα που είχε γίνει στην πλατεία Γεωργίου. Φέτος η δημοτική αρχή θεωρώντας την συμμετοχή του ανεπιθύμητη για τον λαό της Πάτρας εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί η Αμερική, αποφάσισε να προχωρήσει σε πιο δραστικά μέτρα. 

Πριν από ένα μήνα περίπου είχε ζητήσει από τον Ποδηλατικό Όμιλο Πατρών να μην επιτρέψει την συμμετοχή του Αμερικάνου Πρέσβη. Η απάντηση που είχε λάβει από τον αρμόδιο του Ποδηλατικού Ομίλου Πατρών όμως ήταν αρνητική, με τους τελευταίους να υπογραμμίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται και ότι έρχεται σε αντίθεση με το καταστατικό του αγώνα. 


Ο Δήμος αποφάσισε έτσι να μην είναι μέσα στους συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, ύστερα από 42 χρόνια συνεχούς συμμετοχής. Προφανώς η απόφαση του έχει να κάνει με την πολιτική του ιδεολογία και τις καθοδηγήσεις του ΚΚΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος ο Δήμος δεν έδωσε τα 1.000 ευρώ που δίνει συμβολικά κάθε χρόνο για την διοργάνωση, ενώ δεν έστειλε υπαλλήλους για να προχωρήσουν στην τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων. 

Εννοείται ότι στην έναρξη του αγώνα δεν θα είναι ούτε ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, ούτε κάποιος εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής. Ο αγώνας ωστόσο θα γίνει κανονικά και οι συμμετοχές είναι περισσότερες από ποτέ, με ποδηλάτες από όλα τα μέρη της Ελλάδος και όχι μόνο να έρχονται στην Πάτρα και στην Αχαΐα, να πάρουν μέρος στο ποδηλατικό αυτό event. 


O Αμερικάνος Πρέσβης, εξάλλου, πρόκειται να πάρει και αυτός κανονικά μέρος στον αγώνα μαζί με ακόμα έξι συνοδούς της Πρεσβείας που θα τον ακολουθούν με τα ποδήλατα τους. Άλλωστε, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνοδοί του έχουν πληρώσει τις συνδρομές τους και δικαιούνται να συμμετέχουν σε μια εκδήλωση που έχει τον δικό της συμβολισμό, αλλά ταυτόχρονα έχει και ένα καθαρά αθλητικό χαρακτήρα, μακριά από την πολιτική.