Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, ενέκρινε την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου, όταν αυτό τροποποιηθεί, το έργο της κατασκευή οδού προς Παναχαϊκό Όρος και εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο Πατρέων για υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ».

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, ανέφερε για το έργο: «Στο πλαίσιο του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», είναι δυνατή η ένταξη για χρηματοδότηση του έργου με τίτλο «Κατασκευή Οδού προς Παναχαϊκό Όρος».

Η παραπάνω οδός αποτελεί κύρια οδό εξυπηρέτησης πολλών κτηνοτροφικών μονάδων που βρίσκονται μεταξύ των χειμάρρων «Ελεκίστρας» και «Χάραδρος» στην Δυτική πλαγιά του όρους Παναχαϊκό.

Συγκεκριμένα η οδός ξεκινά από την Επαρχιακή Οδό «Πάτρα-Ζάστοβα» διέρχεται έμπροσθεν του εγκαταλελειμμένου σανατορίου και καταλήγει στην θέση «Κοκκινόβρυση».

Η υφιστάμενη κατάσταση της οδού δεν κρίνεται ικανοποιητική για την ασφαλή μεταφορά των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων καθώς από το συνολικό μήκος των 10.308 μέτρων τα 4.983 πρώτα μέτρα είναι ασφαλτοστρωμένα με αρκετές βλάβες στο οδόστρωμα ενώ τα υπόλοιπα 5.325 μέτρα είναι χωματόδρομος. Σε όλο το μήκος της οδού δεν υφίσταται τεχνικά για την συγκράτηση πρανών ενώ δεν υπάρχουν και στηθαία ασφαλείας. Την παραπάνω κατάσταση επιδεινώνει το γεγονός ότι η οδός φτάνει σε υψόμετρο 1.100 μ. με αποτέλεσμα τους χειμερινούς μήνες υπό την σημερινή της μορφή να είναι δύσκολη ή ακόμα και αδύνατη η διέλευση.

Κατόπιν αυτού η βελτίωση της συγκεκριμένης οδού θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής και κρίνεται σκόπιμο να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο υπόψη πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Έργων Υποδομής του Δήμου έχει συντάξει μελέτη για το υπόψη έργο του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.712.000 ευρώ».