Κάθε καινούργιο στο Θέατρο είναι μια επιτακτική ανάγκη για την αποτελεσματικότερη επικοινωνία των ηθοποιών επί σκηνής με τους θεατές της πλατείας. Βαθιά μυστική σχέση που καταλήγει σε κραυγή…

Για πρώτη έκφραση αυτού του εγχειρήματος επιλέχθηκε το θέμα να είναι η ίδια μας η Πόλη και οι κάτοικοί της. Ανατέθηκαν οι τρεις παραστάσεις Οι Τόποι είναι ήχοι του Γιάννη Ζουγανέλη, EROICA του Κοσμά Πολίτη και Πριμαρόλια της Αθηνάς Κακούρη σε καλλιτέχνες που γεννήθηκαν και δημιουργούν σ’ αυτήν την Πόλη, στη Μάρια Φλωράτου, στον Τηλέμαχο Τσαρδάκα και τον Φάνη Δίπλα.

Το έργο του Γιάννη Ζουγανέλη Οι Τόποι είναι ήχοι, σε σκηνοθεσία Μάριας Φλωράτου παίζεται ήδη στην κεντρική σκηνή του Απόλλωνα με επιτυχία και θα ακολουθήσουν στις 26 Μαρτίου η EROICA του Κοσμά Πολίτη και στις 4 Απριλίου Πριμαρόλια της Αθηνάς Κακούρη.

ΚΟΣΜΑ ΠΟΛΙΤΗ EROICA

Μια μουσική παράσταση για τα σημάδια που αφήνει το τσίμπημα της Άνοιξης

Τέσσερα κορίτσια που παίζουν τα αγόρια που παίζουν τους άντρες που παίζουν τους ήρωες. Μαζί τους ένας μουσικός χτίζει ζωντανά ηχητικά περιβάλλοντα με κιθάρες, πιάνο, πυκνωτικά μικρόφωνα και πολυφωνικές μελωδίες. Όλοι μαζί αφηγούνται μία από τις πιο κλασσικές ιστορίες της Ελληνικής λογοτεχνίας. Με εργαλεία τα σώματά τους, τις φωνές τους, τους στίχους και το λογοτεχνικό κείμενο ξεδιπλώνουν μια περιπέτεια εφηβείας σημαδεμένη από την ανησυχία του έρωτα και το δέος μπροστά στο θάνατο. Μαζί με τους ήρωες που υποδύονται, ανακαλύπτουν σιγά σιγά, την εθιστική δύναμη των αισθήσεων, την τρωτή αλήθεια του σώματος, τη σκληρή μαγεία της Άνοιξης.

Λίγα λόγια για το μυθιστόρημα

Η EROICA του Κοσμά Πολίτη εκδόθηκε το 1938 και τιμήθηκε με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο. Αποτελεί έργο-σταθμό της ελληνικής λογοτεχνίας θέτοντας για πρώτη φορά τους προβληματισμούς της εφηβικής ηλικίας στην  νεοελληνική λογοτεχνία. Οι νεαροί ήρωες ισορροπούν στο μεταίχμιο ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την αναπόφευκτη ενηλικίωση, προσπαθώντας να αναμετρηθούν με έννοιες πολύ σημαντικές και πολύ άγνωστες όπως ο ηρωισμός και ο ερωτισμός. Το έργο γράφτηκε στην Πάτρα και την «φωτογραφίζει» χωρίς όμως να την κατονομάζει.  

Η πλοκή

Μια παρέα αγοριών παίζει τους πυροσβέστες, δηλαδή τους ήρωες. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού γνωρίζουν τυχαία ένα κορίτσι, τη Μόνικα, η οποία με τη αθώα θηλυκότητά της θα θέσει νέα ανεξερεύνητα ζητούμενα… Μέσα σε περίπου ένα μήνα οι ζωές όλων θα αλλάξουν δραματικά ενώ μπαίνει η Άνοιξη.  

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία – Στίχοι: Τηλέμαχος Τσαρδάκας

Μουσική σύνθεση: Διονύσης Μπάστας

Κίνηση: Άλκηστις Πολυχρόνη

Κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη

Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος

Διεύθυνση παραγωγής: Τίνα Γιοβάνη

Φωτογραφίες παράστασης: Βαγγέλης Τσινιάς

Ερμηνεύουν

Πάολα Καλλιγά, Έφη Κιτσαντά, Χριστίνα Κουταλιάγκα, Βιβή Φωτοπούλου

Τη μουσική της παράστασης εκτελεί ζωντανά ο Διονύσης Μπάστας

Πληροφορίες

Δημοτικό Θέατρο Απόλλων –Κρατήσεις 2610273613 και www.ticketservices.gr  - Γενική Είσοδος 8 ευρώ

Παραστάσεις: 26, 27, 28, 29 Μαρτίου στις 21:00

30 Μαρτίου στις 18:30 & 21:00

31 Μαρτίου στις 19:00 και 1 Απριλίου στις 21:00